Uitgelicht nieuws

De leukste woontips vind je op Woonkrant Online! Een online platform boordevol interessante blogs, reportages, inspiratie en interviews over de mooiste woonwinkels in de gemeente Barneveld. Winkels waar je nog persoonlijk wordt geadviseerd in de keuzes die je maakt voor de inrichting van je woning.

Woonnieuws

Waarom goede isolatie je meer geld oplevert
NHG-grens gaat fors omhoog per 1 januari
Verkoop Wulperveld Stroe fase 3 van start gegaan
‘Groeien met behoud van dorps karakter’
Guldie Colorstore maakt ruimte voor Engels verfmerk

Reportages

Settelen in Kootwijkerbroek!

Een ruime woning waar ze niet al te veel aan hoeven te doen. Liefst in Kootwijkerbroek of Voorthuizen. Robert en Christie Koudijs vonden precies wat ze zochten. Robert en Christie hebben al heel wat woningbezichtigingen achter de rug als ze in het voorjaar van 2020 de middenwoning aan De Maalsteen in Kootwijkerbroek binnenstappen. Hèrald van Ark van Midden Nederland Makelaars […]

Voor elke wens een kast bij Elkekastopmaat

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat blijkt uit de talloze gerealiseerde projecten in Barneveld en wijde omgeving. Een bezoekje aan Elkekastopmaat leverde de Woonkrant heel veel inspiratie op! Roomdivider Hoe benut je de ruimte in een woning optimaal en creëer je óók nog eens een praktische indeling van je benedenverdieping? Juist, met een kast die je inzet als roomdivider. Voor een […]

Wie niet waagt, die niet wint!

Hij had de woning al langer op het oog, en toen de vraagprijs daalde greep Ronald samen met zijn vrouw Gea zijn kans. Na een bod op de hoekwoning aan het Hofpad werden ze de nieuwe eigenaren. Meer ruimte, een grotere tuin, een flinke schuur en gelegen in de wijk Norschoten. Check! Aan al deze wensen voldeed de hoekwoning aan […]

De winterschilder is terug bij R. van de Beek

De winterschilder uitgestorven? Nee hoor. Bij R. van de Beek Schilders loopt de planning gestaag vol met woningeigenaren die hun huis in de donkere maanden (met fijne korting!) een frisse verf- of behangbeurt laten geven. Behalve kortingen zitten er nog veel meer voordelen aan de winterschilders van R. van de Beek Schilders. Samen met Rudy van de Beek zet de […]

De schuur als klapstuk van de woning

Natuurlijk is er een kans dat je gebeld wordt als je een bod hebt gedaan. Maar Wilfred en Ingrid waren naar eigen zeggen heel verbaasd (en natuurlijk aangenaam verrast) toen ze van Midden Nederland Makelaars goed nieuws kregen.  Het was pas het tweede huis dat ze bezichtigden, vertelt Wilfred Oudijn. “We woonden hiervoor in Harskamp, in een huurhuis, en wilden […]

Column

Het team van Janse & Berkhof Tuinen legt dagelijks de mooiste tuinen aan. Daarin wordt ook vaak een lichtplan meegenomen. En je voelt hem misschien al aankomen… Als onderneming met een ‘groen hart’ hebben we oog voor verlichting die niet alleen functioneel én mooi is, maar ook duurzaam en oog heeft voor de (nacht)dieren in je tuin!

Om met de praktische kant te beginnen: het is handig en veilig als er buiten een lamp aangaat ‘s avonds. Zo voorkom je dat je planten vertrapt of struikelt over een opstapje. Ons advies? Gebruik niet meer licht dan nodig, zorg voor een tijdklok die alles uitschakelt rond het moment dat jij naar bed gaat óf kies voor een bewegingssensor die ervoor zorgt dat de lamp na een aantal minuten vanzelf weer uitgaat. Dat is fijner voor de dieren in je tuin.

Ook slim: laat opgaand licht zoals boomspots op een andere groep schakelen dan de rest van je verlichting. Het opgaande licht is het meest hinderlijk voor nachtdieren als vleermuizen en uilen. Dus laat deze het liefst wat vroeger uitschakelen. De verlichting die wij graag toepassen, is gemaakt van aluminium of staal. Recyclebaar dus, en daarom goed passend in duurzame, groene tuinen zoals het team van Janse & Berkhof Tuinen zo graag aanlegt!

Jan Berkhof,
Janse & Berkhof Tuinen

www.janseberkhoftuinen.nl

Verreweg de meeste mensen sluiten een lening af bij een bank als zij een huis of een andere onroerende zaak kopen. De bank wil voor de terugbetaling van die lening zekerheid.

Daarvoor wordt dan bij de notaris een recht van hypotheek gevestigd ten behoeve van de bank. Als je de bank niet (tijdig) betaalt, dan heeft de bank op basis van het hypotheekrecht het recht van executie. De bank kan je huis dan op een executieveiling verkopen.

Als je de lening hebt afgelost, is het hypotheekrecht echter niet vanzelf verdwenen. Dat moet namelijk nog worden doorgehaald bij het Kadaster. Dat moet ook weer door de notaris gebeuren. Doe je dat niet, dan word je daar later nog mee geconfronteerd en dat komt vaak op een onverwacht en/of ongelegen moment. Dat speelt nog sterker als je een hypothecaire lening hebt afgesloten bij een particuliere geldverstrekker en die persoon overlijdt nadat je de lening hebt afgelost. De erfgenamen van de particuliere geldverstrekker moeten dan meewerken aan het royement en het kan een hele zoektocht zijn om die erfgenamen op te zoeken en/of te achterhalen of de lening is afgelost.

Meer weten? Neem contact op met één van de specialisten van onze onroerendgoedafdeling.

Steven van den Brink,
Dangremond Notariskantoor
www.denotaris.info

Eerst even een vooroordeel uit de weg ruimen: wij zijn in het najaar niet druk met snoeien, zoals veel mensen denken.

Natuurlijk: dood hout en kleine takken kunnen in het najaar prima verwijderd worden, maar aan grote ingrepen (het wegsnoeien van pakweg 15 procent van het blad of meer) wagen we ons liever niet.Waarom niet? Omdat het voor de meeste bomen veel beter is om het snoeien uit te stellen tot het voorjaar of de zomer.

Ze hebben dan namelijk een grotere capaciteit om wonden te genezen. Voorjaarssnoei stimuleert bovendien de groei van nieuwe scheuten en takken, wat nuttig kan zijn als je de vorm van de boom wilt aanpassen of wilt zorgen voor een gezondere bladverdeling.Natuurlijk kunnen er doorslaggevende praktische overwegingen zijn om een boom tóch te snoeien. Bijvoorbeeld als er takken in de weg zitten van een nieuwe uitbouw of veranda. Of als we het snoeien door omstandigheden nu zonder hoogwerker af kunnen en in het voorjaar niet.

Elke situatie is anders, en we bewegen graag met onze klanten mee. Maar… de boom heeftook altijd wat te zeggen!

Ruben Luchtenberg,
Eigenaar Luchtenberg Boomverzorging

www.luchtenbergboomverzorging.nl

Als een relatie wordt beëindigd, moeten de spullen verdeeld worden. Inclusief de hypotheek. Niet leuk, maar het moet wel goed gebeuren. Hoe gaat dat in z’n werk?

Als er een einde komt aan de relatie, moeten de spullen verdeeld worden. Dat heet boedelverdeling. Hoe je de spullen verdeelt, is afhankelijk van de relatie. Woonde je samen? Was je getrouwd of waren jullie als partners geregistreerd? Een goed advies is hierbij essentieel.

Als jullie besluiten dat een van beiden in de woning blijft wonen, dan kan diegene de vertrekkende partner uitkopen. De vertrekkende partner heeft dan veelal recht op de helft van de overwaarde van de woning. Voor dit bedrag kan de partner die in het huis blijft wonen zijn of haar hypotheek verhogen. De hypotheekrente op deze tweede hypotheek is dan fiscaal aftrekbaar.

Het kan echter ook voorkomen dat er geen sprake is van overwaarde, maar dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. In dat geval moet de vertrekkende partner de achterblijvende partner de helft van het verlies betalen.

In speciale situaties, zoals een relatiebeëindiging, kan er vaak gebruik worden gemaakt van soepelere regels, waardoor woningbehoud toch mogelijk is voor een van de partners. De hypotheekadviseur van Midden Nederland Hypotheken kan beoordelen of het voor een van beiden mogelijk is om in het huis te blijven wonen. Soms is het voor geen van beiden mogelijk om in de woning te blijven wonen. De woning zal dan verkocht moeten worden, waarbij de opbrengst of het verlies wordt verdeeld over de ex-partners. Advies nodig? Op maandag 4 december 13.00-20.00 uur is er weer een inloopdag bij Midden Nederland Hypotheken in Barneveld.

Ronald van der Mark
Hypotheekadviseur/Financieel adviseur bij Midden Nederland Hypotheken

Hoe ontwikkelt de behoefte aan bedrijfsruimte, kantoren en winkels zich? Dat is een vraag waar wij als lokale bedrijfsmakelaars regelmatig met partijen over sparren.

Want om nare verrassingen te voorkomen wil je het liefst nu al nadenken over het zakelijk vastgoed in 2030, gelet op de diverse ontwikkelingen. Vooral de vraag naar industriekavels is op dit moment groot. Je ziet dat bedrijven tegen de grenzen van hun ruimte aanlopen en kijken naar uitwijkmogelijkheden. Hier in de regio is dat lastig, dus gaat de blik ook richting omliggende gemeentes. Leg je de huidige trends en ontwikkelingen daarnaast, dan zie je dat Barneveld duizenden huizen wil bouwen en wil doorgroeien naar 80.000 inwoners in 2040. Die mensen gaan ook winkelen en werken. Daar moet je nu, als gemeente, op anticiperen. Want nieuwe bedrijventerreinen zijn er niet van vandaag op morgen. Ook moet je bij deze strategische plannen rekening houden met infrastructuur, maatschappelijke voorzieningen en scholen.

Allemaal zaken waar op gemeentelijk niveau over wordt gesproken. Zo zit Midden Nederland Bedrijfsmakelaars bijvoorbeeld om de tafel met de gemeente Barneveld tijdens een periodiek vastgoedoverleg. Maar ook met de regio en provincie is het slim dat partijen met elkaar bedenken: wat doen we omstreeks 2030? Hoe houden we dorpscentra leefbaar en aantrekkelijk voor retail? En hoe houden we kantoorruimte op peil. Met onze kennis van de lokale vastgoedmarkt denken we hier graag over mee.

Bob Schouten
Beëdigd makelaar/taxateur bij Midden Nederland Makelaars