Uitgelicht nieuws

De leukste woontips vind je op Woonkrant Online! Een online platform boordevol interessante blogs, reportages, inspiratie en interviews over de mooiste woonwinkels in de gemeente Barneveld. Winkels waar je nog persoonlijk wordt geadviseerd in de keuzes die je maakt voor de inrichting van je woning.

Woonnieuws

De woonkamer van het dorp Zwartebroek
Wonen in je geboortedorp
Zet de appeltaart maar in de oven
Nog even geduld… hier wordt gebouwd
1 op 5 Barneveldse huizen heeft zonnepanelen

Reportages

‘Weinig over van oorspronkelijke plattegrond’

Toen de familie Bergmans een nieuw appartement kocht in het complex Churchillstraat in Barneveld, hadden ze zo hun eigen ideeën over de indeling. Samen met Van de Kolk Bouw realiseerden ze hun droomhuis. Hun nieuwe woonplaats had ook Nijkerk, Harderwijk of Putten kunnen zijn, vertelt Peter Bergmans. Wat hij en zijn partner op het oog hadden was een ruime, gelijkvloerse woning […]

Juridische hulp bij onvoorziene situaties

Een verbouwing die een factuur oplevert met onvoorziene prijsstijgingen van bouwmaterialen. Of een buurman die weigert het stukje grond af te staan dat op papier van jou is. Een greep uit de praktijk bij Wolleswinkel Hofman Advocaten. Stel, je woning wordt grondig verbouwd. Hoe zorg je dat je grip houdt op de kosten nu de prijzen van bouwmaterialen zo hard […]

‘Er komt best veel kijken bij inrichten woning’

Rustige kleuren, luxe stoffen, strakke materialen. Hier en daar een glimmertje. Deze woontrends vind je bij Van Welie Wonen en werden door de eigenaren eigenhandig toegepast in hun nieuwe woning pal naast de showroom! Het was een hele ervaring om hun eigen huis van onder tot boven in te richten, vertelt interieurspecialist Mathilde. Samen met haar man Erwin runt zij […]

Eerst smaak bepalen, dan je kast indelen!

VOORTHUIZEN – Bij Hubo XL kan je er niet omheen: de maatwerkkasten die een groot deel van de achterwand van de winkel in Voorthuizen beslaan. Hier stellen klanten een kast samen die precies past in de ruimte die ze voor ogen hebben. De lijn maatwerkkasten is razend populair en trekt klanten uit alle delen van de regio naar de Hubo, […]

‘Voelt alsof ik hier opvakantie ben’

De eengezinswoning aan de Wethouder Rebellaan werd te groot voor Geeke Swiers (63). Via via hoorde ze dat er een appartement aan de Langstraat vrij zou komen, maar haar geduld werd een paar weken lang flink op de proef gesteld…. Vrolijke schilderijen aan de muur. Een comfortabele rode bank. Een balkon vol planten. En hond Jasmijn die energiek heen en […]

Column

In deze zomerse maanden wordt er door veel woningbezitters met een kritisch oog naar de buitenboel gekeken. Zit de verf er nog netjes op, moeten de kitranden worden bijgewerkt en zou de schutting niet eens een beurtje moeten hebben?

Guldie Colorstore verkoopt niet alleen tegen messcherpe prijzen de allerbeste merken verf, maar geeft er ook nog eens gratis advies bij. Pak je een verfbeurt goed en grondig aan en gebruik je de juiste verf, dan heb je daar zo’n acht tot tien jaar profijt van. Steeds meer consumenten ontdekten in de afgelopen jaren het verfmerk Sikkens, waar ook professionele schilders graag mee werken. De trendkleuren dit jaar? Middengrijs, vergrijsd beige en matgroen. Dus niet alleen wit en donkergroen, hoewel dat ook nog steeds heel mooi is. En heb je liever zijdeglans dan hoogglans, dan kan je dat natuurlijk zelf kiezen.

Nog een laatste tip voor je buitenschilderwerk? Hou de boel goed schoon. Ook al neem je bij het zemen van de ramen ook een deel van de kozijnen mee, zorg dat je minstens een keer per jaar álle kozijnen schoonmaakt met een speciale verfreiniger. Dat scheelt je dat zeker een jaar in onderhoud!

Andriaan Guldie
Eigenaar Colorstore
www.colorstore.nl

Als kleine jongen was ik altijd buiten en maakte ik de mooiste (boom)-hutten. Die liefde voor natuur en bomen zit er nog altijd in.

Bomen geven karakter aan een tuin en zijn super uitdagend om mee te werken. Ik ben niet de enige die dat vind. Mijn collega’s hebben hetzelfde ‘virus’. Intern doen wij daarom veel aan kennisdeling. Onderweg naar de klus bijvoorbeeld, samen alle bomen doornemen die we passeren. Of bij twijfel informatie opvragen bij elkaar via de groepsapp. Goede vakkennis is voor de verzorging van bomen heel belangrijk. Gelukkig komen er in Nederland steeds meer professionals bij. Via de opleiding tot European Tree Worker (ETW) bijvoorbeeld, die wordt gegeven in deeltijd, mits je al enige kennis op bomengebied tot je beschikking hebt.

Als je nog niet genoeg bomenkennis hebt, kan je (na de middelbare school) ook starten met de driejarige mbo-opleiding boomverzorger. Als je daar examen voor doet, kan je nog expliciet kiezen voor het ETW-examen.Om het certificaat te behouden, moet je onder meer elke drie jaar ‘hercertificeren’. Mijn insteek? Iedereen die bij ons in dienst is, rondt de opleiding uiteindelijk af. Zo houden we elkaar scherp en blijft de kwaliteit binnen het bedrijf gewaarborgd!

Ruben Luchtenberg
Luchtenberg Boomverzorging
www.luchtenbergboomverzorging.nl

De energieprijzen stijgen en daardoor denken veel kopers en woningbezitters na over zonnepanelen. Logisch, want je verdient ze snel terug en profiteert van lagere maandlasten. Kan je die zonnepanelen meefinancieren in je hypotheek? En hoe zit het met de salderingsregeling?

Daar geef ik regelmatig uitleg over in hypotheekgesprekken. Het goede nieuws is dat je bij aankoop van een woning inderdaad extra kunt lenen om zonnepanelen op je dak te leggen: tot 6 procent van de waarde van je woning en met een maximum van 9.000 euro. Heb je al een woning? Dan is het vaak mogelijk om je bestaande hypotheek te verhogen. Ook zijn er mogelijkheden zoals duurzaamheidshypotheken en duurzaamheidsleningen.Houd wel rekening met lange wachttijden voor het leveren en installeren van zonnepanelen. Vaak loopt je verduurzamingsdepot 2 jaar. Daarbinnen moet het lukken om zonnepanelen op je dak te krijgen, maar vraag toch op tijd offertes aan. Kies daarbij altijd voor gerenommeerde partijen met een keurmerk (Zonnekeur) of een leverancier die is aangesloten bij een branchevereniging.

Het plaatsen van zonnepanelen is voorlopig nog zeer interessant. Tot 2025 blijft jouw energiemaatschappij namelijk de zonne-energie die je teruglevert aan het net volledig wegstrepen tegen de energie die je nodig hebt als de zon niet schijnt. Hierdoor betaal je op jaarbasis minder energiebelasting en btw. Zo verdien je jouw zonnepanelen nog sneller terug. Vanaf 2025 wordt deze salderingsregeling stapsgewijs versoberd. Je mag dan steeds een kleiner deel van de stroom die je opwekt verrekenen met de stroom die je afneemt. In 2032 moet de salderingsregeling helemaal afgebouwd zijn.

Ronald van der Mark
Hypotheekadviseur Midden Nederland Makelaars
www.mnm.nl/hypotheek-overzicht
Eén van de voordelen van wonen in het buitengebied? Je hebt doorgaans alle ruimte rond je (woon)boerderij of landelijke woning. Genoeg plek dus voor een zwembad. Maar mag je zo’n zwembad zomaar aanleggen?

Dat is iets waar kopers van een woning in het buitengebied vaak niet bij stilstaan. Toch is het wel belangrijk om dat goed uit te zoeken. In het buitengebied heeft grond namelijk niet automatisch een woonbestemming. Het kan zomaar zijn dat de plek waar jij een zwembad wilt graven, een agrarische bestemming heeft. Dan moet je eerst het bestemmingsplan laten wijzigen voor je er straks een duik mag nemen.Levert het bestemmingsplan geen problemen op? Dan is het goede nieuws dat je in de meeste gevallen geen vergunning meer hoeft aan te vragen voor het aanleggen van een zwembad. Alleen als je jouw zwembad wilt overkappen of wanneer je woning een monument is, moet je wel langs het gemeentehuis.

Let tot slot niet alleen op wat je boven de grond ziet. Een zwembad gaat behoorlijk diep de bodem in. Daar kan je stuiten op funderingen, rioleringen, leidingen of boomwortels. Duik dus goed in de tekeningen en doe samen met je zwembadbouwer onderzoek naar de plek waar je het zwembad wilt realiseren.

Mariëlle van Harskamp
Makelaar (KRMT)
www.mnm.nl/landelijk-wonen

Verduurzaming is één van de pijlers waar de gemeente Barneveld de komende jaren sterk op inzet. Denk aan het energiezuiniger maken van woningen. Maar niet alleen binnen is er veel winst te behalen.

Ook om het huis en in de tuin kunnen veel Barnevelders nog stappen zetten die bijdragen aan een klimaatbestendige gemeente. Bijvoorbeeld door het afkoppelen van regenwater door middel van slimme systemen. Bij Jansen & Berkhof Tuinen doen we dat onder meer met hydroblokken. Deze blokken absorberen regenwater en worden aangesloten op een lijngoot of direct op de regenpijp, en bufferen zo eenvoudig regenwater in de tuin. Op warme dagen wordt het water vanzelf weer opgenomen door de omliggende grond en verdampt.

Dit betekent minder sproeien en extra verkoeling.  Maar er zijn meer oplossingen. Denk aan lava onder je gazon, waardoor de bodem een open structuur krijgt en water beter wegloopt. Of toepassing van grind of een drainagesysteem in de tuin. Ook veel groen helpt natuurlijk! Als partner van NL GreenLabel doen we niets liever dan bestrating vervangen door groen. Neem gerust eens contact op!

www.janseberkhoftuinen.nl