Uitgelicht nieuws

De leukste woontips vind je op Woonkrant Online! Een online platform boordevol interessante blogs, reportages, inspiratie en interviews over de mooiste woonwinkels in de gemeente Barneveld. Winkels waar je nog persoonlijk wordt geadviseerd in de keuzes die je maakt voor de inrichting van je woning.

">

Woonnieuws

Hoge energieprijzen, dus verduurzamen!
Guldie Colorstore maakt ruimte voor Engels verfmerk
‘Meeste huurwoningen komen niet online’
Start ‘Poortje’ Voorthuizen
Gemiddeld huis kost nu half miljoen

Reportages

Een gasloze keuken is heel normaal

BARNEVELD – Ook in Barneveld gaan we stap voor stap van het aardgas af. In het verlengde daarvan wordt het haast onvermijdelijk om je huis te verduurzamen. Hoe los je dat op in je nieuwe keuken? Van Ginkel Keukens zet het op een rijtje. Koken zonder vuur, hoe dan? Veel mensen zijn een beetje huiverig voor de overstap van gasfornuis […]

Top combinatie: Pinterest én een adviseur!

BARNEVELD – “We willen een kast in deze kleur, met deze afmetingen en dit materiaal. En hij komt op deze plek.” Klanten bij Elkekastopmaat weten vaak prima wat ze willen. En zijn nog vaker verrast over wat er nog meer mogelijk is.  Je hebt kasten. En je hebt kasten van Elkekastopmaat. En met zo’n merknaam heb je wat te bewijzen. […]

Woongeluk in Garderen

Toen ze als 16-jarige naar Garderen verhuisde, vond Deborah Borren dat eigenlijk maar niks. Nu heeft ze samen met haar man Joop getekend voor een mooie hoekwoning op De Kwekerij. Hun tweede nieuwbouwwoning in het mooie Veluwse dorp. Samen met het drietal Lynde, Sarah, Rafaël én hondje Jessie staan ze op de drempel van een nieuw avontuur, zoals ze het […]

Woonplezier in gasloze woonwijk

BARNEVELD – De familie Noordzij woont in de eerste gasloze wijk van Barneveld en heeft daar maar héél even aan moeten wennen. De Enk In het voorjaar van 2021 betrokken Wilco en Lesley samen met hun dochters Ashley en Femmy hun nieuwe, energiezuinige middenwoning in ‘het zwarte dorp’, zoals de 24 woningen in het wijkje De Enk in Barneveld in […]

Het hoofd cooool met buitenzonwering!

Woon je in een goed geïsoleerde woning of een nieuwbouwhuis? Dan kan het in de zomer flink warm worden binnen. Buiten-Goed legt je uit hoe je het toch lekker koel houdt in de zomer. Buitenjaloezieën Topmerk in de collectie van Buiten-Goed? Warema! Dit oerdegelijke Duitse merk is trendsettend op het gebied van zonwering. Neem de buitenjaloezieën. Super stoer, en ook […]

Column

Ze komen er weer aan, die fijne maanden waarin we lekker veel tijd in de tuin doorbrengen met vrienden en familie.

Zon is heerlijk, maar op warme dagen zoek je soms liever de schaduw op in je tuin of op het terras. Bij Buiten-Goed hebben we daarom een mooie collectie parasols. Met exemplaren die je niet zo snel zult vinden in de bouwmarkt of andere winkels. Het merk? Caravita!De parasols van dit oerdegelijke Duitse merk hebben net dat beetje extra: een luxe uitstraling, een verkoelende werking, optimale bescherming tegen uv-straling, een onverwoestbare kwaliteit en precies in de maat die past bij jouw buitenruimte. Niet voor niets worden de parasols en zonnezeilen van Caravita gebruikt in hotels, scholen en zwembaden.

Je kunt de parasols ook upgraden met comfortabele extra’s. Denk aan ledverlichting. Of warmtestralers die een gezellige sfeer creëren. We zijn er best een beetje trots op dat ze bij ons te vinden zijn.  Kom langs en ontdek dat wij bij Buiten-Goed heel erg van de zon houden, maar ook  helemaal thuis zijn in zonwering!

Richard den Boer, verkoopadviseur Buiten-Goed

www.buiten-goed.com

Duurzaam bouwen! Een modewoord, een noodzakelijk kwaad, een prachtige kans, een innovatieve ontwikkeling, een zegen of een vloek. Wat is duurzaam bouwen eigenlijk?

“Duurzaam bouwen is het bevredigen van de behoefte van de moderne mens en daarom zou duurzaam bouwen moeten beginnen met duurzaam denken.”Duurzaam bouwen wordt dan minder vaak je kleren wassen, is kort douchen, is meer op de gewone (lees: niet elektrische) fiets stappen, is minder consumeren, is twee jaar langer thuis blijven wonen, is een trui en sokken aantrekken in huis als het wat kil is en is minder onzinnige aankopen doen.

En we zouden ons eerst de vraag kunnen stellen: is het bouwen echt nodig? Of zijn er andere oplossingen om de ruimte behoefte te bevredigen?

Is het bouwen noodzakelijk gebleken?  Dan volgen hier de belangrijkste duurzaamheidsregels:

#Bouw deels in de grond Bouw compact
#Bouw massief (weinig openingen in de gevel)
#Bouw op de juiste windrichting
#Bouw met minimaal benodigde materialen
#Bouw met een goed geïsoleerde schil
#Bouw onderhoudsslim
#Bouw installatie-inclusief (niet als toevoeging achteraf)

Helaas staan een aantal van deze regels recht tegenover de wens van de moderne mens…

Wijnand Thomassen, BOXXIS Architecten

www.boxxisarchitecten.nl

Nieuwe woonwijken, wegen of bedrijventerreinen kosten veel ruimte. Wat als de overheid daar jouw grond voor wil gebruiken?

In eerste instantie zal de gemeente of provincie proberen om er onderling met jou uit te komen. Lukt dat niet, dan kan de overheid je onteigenen. De spelregels daarvoor zijn vastgelegd in de Onteigeningswet. Midden Nederland Makelaars heeft door haar expertise in agrarisch en landelijk vastgoed ruime ervaring met zulke procedures. We beschikken hiervoor over een onteigeningsdeskundige. Die brengt objectief in kaart welke schade je lijdt doordat je weg moet op de plek waar je nu zit. Daarbij kijken we onder meer naar de verkoopwaarde van je bedrijf of woning, de kosten voor de aanschaf of realisatie van een nieuw bedrijf of huis. Maar ook alle bijkomende schade, zoals de verhuiskosten nemen we in die berekeningen mee. Vervolgens treedt de onteigeningsdeskundige in overleg met een onderhandelaar van de overheid, om te komen tot een maximale schadeloosstelling.

Misschien denk je dat je de onteigeningsdeskundige pas kunt inschakelen als je er niet uit komt met de overheid, maar dat is een misverstand. Ook bij het zoeken van een minnelijke oplossing heeft het grote voordelen om de onteigeningsdeskundige bij het proces te betrekken. Het zorgt namelijk vaak voor een betere opbrengst en minder stress. Goed om te weten: dat kost je niets! Je kunt op kosten van de overheid een onteigeningsadviseur inschakelen. We vertellen je er graag meer over in een vrijblijvend gesprek.

Jaap RidderhofRentmeester, makelaar/taxateur

Wat betekent kosten koper?

Wanneer je op huizenjacht gaat, moet je rekening houden met de kosten koper (k.k). Maar wat houdt dat nou precies in en hoe hoog zijn ze eigenlijk? Als makelaar merk ik dat daar nog wel eens verwarring over is. De kosten koper zijn aanvullende kosten die je maakt bij de aanschaf van een bestaande woning. Ze komen dus bij de koopsom op. Onder de kosten koper vallen de overdrachtsbelasting, notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de inschrijving bij het kadaster.

De overdrachtbelasting voor een woonhuis voor eigen bewoning bedraagt momenteel 2%. Ben je tussen de 18 en 35 jaaren koop je een woning tot en met 400.000 euro? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dat is het geval als je die vrijstelling nog niet eerder gebruikt hebt. In die situatie heb je dus alleen te maken met de notariskosten en de inschrijving bij het kadaster.

Eigen spaargeld
De kosten koper kun je niet meefinancieren in je hypotheek. Je hebt hier dus eigen spaargeld voor nodig. Als koper maak je ook kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Naast de advieskosten betaal je ook de notaris voor het inschrijven van de hypotheekakte. Deze kosten vallen niet onder de kosten koper. Koop je een nieuwbouwhuis? Dan zijn er geen kosten koper. Een nieuwbouwwoning koop je namelijk ‘vrij op naam’. Dit betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt.

Scan de qr-code en maak kennis met ons teamAls starter vallen je kosten koper vaak lager uit!

Arie Harthoorn,
Makelaar

Benieuwd hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen? Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het afsluiten van je eerste hypotheek? Of denk je na over een verbouwing om je huis duurzamer te maken en vraag je je af hoe je dat het best kunt financieren?

Dit soort vragen kun je op zaterdag 26 maart stellen aan mij of één van de andere hypotheekadviseurs van Midden Nederland Hypotheken. Ook wij zitten namelijk op onze kantoren in Barneveld en Voorthuizen voor je klaar tijdens de Open Huizen Dag. Je kunt vrijblijvend en zonder afspraak langskomen. Zo kun je je in één keer breed oriënteren op jouw eerste of volgende woonstap.

Ontwikkeling hypotheekrente
Tijdens de Open Huizen Dag kunnen we je uiteraard ook bijpraten over de meest actuele renteontwikkelingen. In de afgelopen weken ging de hypotheekrente flink omhoog. Dan is het fijn om te weten dat wij als onafhankelijke adviseur meer dan 30 hypotheekaanbieders voor jou vergelijken. Zo weet je zeker dat je een goed rentevoorstel krijgt voor jouw nieuwe woning. Ook als je nadenkt over oversluiten, mag je overigens gerust binnenlopen tijdens de Open Huizen Dag.

Stijgende energieprijzen
Niet alleen de hypotheekrente stijgt overigens. Dat geldt ook voor de energieprijzen. Dat maakt het interessant om je woning te verduurzamen. Daar zijn verschillende regelingen en financieringsmogelijkheden voor. Ook daar vertellen we je graag meer over. Een voorproefje vind je alvast in deze Woonkrant op pagina 17.

Hans van Dijk
Hypotheekadviseur bij Midden Nederland Hypotheken