Uitgelicht nieuws

De leukste woontips vind je op Woonkrant Online! Een online platform boordevol interessante blogs, reportages, inspiratie en interviews over de mooiste woonwinkels in de gemeente Barneveld. Winkels waar je nog persoonlijk wordt geadviseerd in de keuzes die je maakt voor de inrichting van je woning.

Woonnieuws

Stroe krijgt nieuwbouw in 2023
Verandering op stapel voor 3.000 woningen
Extra belasting bij aankoop bedrijfspand of beleggingswoning
Dakkapel: vergunning of niet?
‘Meer huizen voor eigen inwoners van de dorpen’

Reportages

‘Nieuw matras blijkt geen overbodige luxe’

Wat doe je als je een waterbed en een boxspring met topper hebt versleten maar nog steeds niet lekker slaapt? Marjan en Marius Langeweg uit Barneveld hoorden positieve verhalen over Beddenspecialist van Veldhuizen en reden richting Kootwijkerbroek. Bovenaan hun wensenlijstje? Een héél groot bed zonder naad. En een matras waarop ze de komende jaren beiden eindelijk zouden kunnen genieten van […]

‘Er zijn zoveel dingen die fout kunnen gaan’

Een notaris? Waar heb ik die voor nodig? Nou, voor meer zaken in het leven dan je misschien denkt. Vaak levensveranderende zaken. Waarom klanten dan juist voor Dangremond Notariskantoor kiezen lees je hier! Welke notaris kies je? Het opstellen van een samenlevingscontract. Of de overdracht van je woning. Zomaar twee voorbeelden waar je een notaris bij nodig hebt. En natúúrlijk […]

‘Stroe is een fijn dorp om te wonen’

STROE –  Bijna drie decennia lang woonden Coba en Jan-Dirk van de Pol in De Raven, een boerderij die het predikaat ‘Cultureel Erfgoed’ draagt. Volgend jaar verhuizen ze naar hun nieuwbouwhuis. De verhuizing vanuit de historische woonboerderij waar ze hun drie kinderen grootbrachten naar een levensbestendige nieuwbouwwoning is best een hele verandering. Daarom nemen Coba en Jan-Dirk van de Pol […]

Heerlijk de ruimte aan de Lunterseweg

Het zal niet vaak voorkomen, een klushuis met 300 vierkante meter vloeroppervlak dat wordt gekocht door een stel waarvan de helft (de heer des huizes) de woning niet eens met eigen ogen heeft gezien. “Hij vertrouwt me blindelings.” Jantine Hazeleger moet er zelf een beetje om lachen als ze terugblikt naar een jaar geleden. Maar voor haar als vrouw met […]

Wat te bespreken voor verkoop landelijke woning?

Je kunt er bijna niet omheen: de ontwikkelingen in het buitengebied. Het nieuws vliegt je om de oren. Júist nu is daarom het inschakelen van een gespecialiseerde makelaar van toegevoegde waarde. De voordelen? Mariëlle van Harskamp van Midden Nederland Makelaars vertelt er graag over.  Specialistische kennis “Bij de verkoop van een woning, schuur of ander object in het buitengebied komt […]

Column

Koop je een bouwkavel om zelf een woning te (laten) bouwen? Houd er dan rekening mee dat je zelf de nutsaansluitingen nog moet regelen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om aansluitingen voor water en elektra voor je nieuwe woning. Al tijdens de bouw heb je zulke voorzieningen nodig. Dat regel je met een bouwaansluiting. Zo’n bouwaansluiting kun je later omzetten in een definitieve aansluiting.

Het kan even duren voordat nutspartijen tijd hebben om die aansluitingen te regelen. Daarom is het verstandig om deze op tijd aan te vragen. Zo loopt je bouwproject geen vertraging op. Werk je samen met een aannemer? Dan regelt die vaak de aansluitingen voor je, maar het kan geen kwaad om bijvoorbeeld te checken of ook het omzetten van de bouwaansluiting geregeld is.

Een gasaansluiting is sinds 2018 niet meer mogelijk bij nieuwe woningen. Als je zelf een woning laat bouwen of een nieuwbouwwoning koopt, is het huis dus altijd gasloos. De meeste nieuwe woningen worden verwarmd met een warmtepomp. Zo’n pomp gebruikt warmte uit de bodem of de lucht om je woning te verwarmen.

Het voordeel? Je hebt geen last meer van de hoge gasprijs. Een warmtepomp gebruikt wel behoorlijk wat elektriciteit. Daarom is het slim om ook na te denken over (extra) zonnepanelen op het dak van je nieuwe woning. Verder moet je bij het uitzoeken van je keuken natuurlijk rekening houden met het feit dat je geen gasaansluiting meer hebt.

Arie Harthoorn, makelaar bij Midden Nederland Makelaars

www.mnm.nl

Denk je na over een nieuwe tuin? We helpen je heel graag om je ideeën en wensen te vertalen in een ontwerp dat alle verwachtingen overtreft.

Natuurlijk bepaal je zelf hoe duurzaam jouw nieuwe tuin wordt. Maar zoals je van ons gewend bent, denken we graag mee over hoe we het milieu een plezier kunnen doen. Daarom dragen we verantwoorde materialen aan. Kijken we naar de transportafstand, hernieuwbaarheid en CO2-footprint. En komen we met suggesties die bijdragen aan de biodiversiteit en een betere waterberging.

Op basis van hoe je de tuin gebruikt en wat je belangrijk vindt, delen we de tuin in. We spelen daarbij met hoogtes en zichtlijnen en zoeken naar een mooie balans in openheid en beschutting. We kiezen graag voor een mix van grassen, planten en andere groensoorten die ervoor zorgen dat je tuin het hele jaar door groeit en bloeit.

Samen werken we toe naar een definitief ontwerp waarbij tot in detail maten, materialen en beplantingskeuzes zijn vastgelegd. Wil je een nog beter beeld krijgen van je nieuwe tuin? Dan kunnen we als voorproefje een 3D-ontwerp maken.

Jan Berkhof, mede-eigenaar Janse & Berkhof Tuinen

www.janseberkhoftuinen.nl

Zoals veelvuldig in het nieuws te lezen was: de lonen van schilders stijgen per 1 januari. Dat betekent ook dat het inschakelen van een schilder duurder wordt. Maar daar kun je nu nog iets aan doen!

Ben je van plan om volgend jaar je binnenschilderwerk uit te besteden, maar wil je nog wel profiteren van de huidige tarieven? Als je dit jaar beslist, bieden we jou in het eerste kwartaal van 2023 de mogelijkheid om in januari, februari of maart te profiteren van de tarieven van nu.

Natuurlijk wil je dat jouw schilderwerk goed gebeurt. Het eindresultaat moet volledig naar wens zijn. Maar liefst heb je ook een schilder die zijn werk op een prettige manier doet. Daarom voeren we bij R. van de Beek Schilders  het binnenschilderwerk zo aantrekkelijk mogelijk uit. We houden de doorlooptijd zo kort mogelijk. We plannen slim en stemmen alle activiteiten – van wandafwerking en behangen tot sausen en schilderen – op elkaar af. Onze schilders zijn dus niet langer bij jou in huis dan nodig is.

Natuurlijk krijg je schilders over de vloer die zich respectvol opstellen. Vraag een offerte aan,  maak een afspraak voor een kennismaking en profiteer van onze winterkorting!

www.beekschilders.nl

In het donker grabbelen in je tas naar de sleutels van de voordeur? Op de tast je vuilniszak in de kliko gooien? Of het risico lopen te struikelen over de step van je dochter als je naar de schuur loopt? Het is tijd voor tuinverlichting!

En dat is veel minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Bij ons vind je bijvoorbeeld tuinverlichting van het Nederlandse merk Lightpro. Het flexibele kabelsysteem is waterdicht en hoeft niet ingegraven te worden, maar is snel en eenvoudig aan te leggen met een speciale connector die uit één stuk bestaat (geen losse onderdelen dus, die je kwijt kunt raken…).

Lightpro heeft een compleet assortiment van spots, wandlampen, staande lampen, uplights en decklights en werkt op 12 volt (laag stroomverbruik én storingsarm). De verlichting is niet alleen gemakkelijk te realiseren maar ook superfunctioneel. Met de Switch NXT springt je tuinverlichting aan zodra het begint te schemeren. En schakelen je lampen op een vast tijdstip aan of uit. Zo kom je nooit meer in het donker thuis en breek je ook je benen niet over die step van je kind!

Erik van den Hoorn. Van den Hoorn bestratingsmaterialen

www.vandenhoornbarneveld.nl

Steeds meer Nederlanders kopen een vakantiehuisje in eigen land. Lekker voor de vakantie en je kunt zo’n huisje vaak ook verhuren. Maar hoe zit het precies met het aankoopproces?

Eigenlijk gelden daar dezelfde regels als bij een gewone woning. Een koopovereenkomst is pas bindend als die op papier staat en als koper heb je drie dagen bedenktijd. Let bij de aankoop niet alleen op de woning zelf, maar zoek ook uit wat de regels zijn van de gemeente of het vakantiepark waar de woning staat.

Houd er bij je zoektocht rekening mee dat de overdrachtsbelasting voor een vakantiehuisje hoger is dan voor een woning waarin je zelf gaat wonen. Je betaalt dit jaar 8 procent en vanaf volgend jaar zelfs 10,4 procent. Voor een recreatiewoning kun je een hypotheek afsluiten, maar geldverstrekkers financieren bij recreatiewoningen doorgaans niet de volledige koopsom. Ook heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek als de recreatiewoning niet je hoofdverblijf is.

Voor de aankoop van een vakantiehuisje ga je tot slot naar de notaris. Onze (kandidaat-)notarissen stellen de akte van levering op en eventueel ook de hypotheekakte. Ook maken we de nota van afrekening en verzorgen we voor jou de inschrijving bij het Kadaster. Daarna kun jij genieten van een vakantie in je eigen recreatiewoning!

Mr. Steven van den Brink, Dangremond Notariskantoor

www.denotaris.info