‘Woningaanbod voor ouderen blijft schaars’

Geplaatst op: 14-08-2023

VOORTHUIZEN – Het Voorthuis, een woonzorggebouw in de Voorthuizense wijk Holzenbosch, nadert de oplevering. In het pand komen aanleunwoningen, een kinderopvang en een ontmoetingsruimte. Een bijzondere en broodnodige combinatie, want voor ouderen wordt het steeds lastiger een woning te vinden.

In de gemeente Barneveld blijven ouderen langer in hun (te grote) woning wonen dan ze eigenlijk zouden willen. Wat deze doelgroep zoekt? Dat zijn met name compacte woningen met een tuin of buitenruimte, gelegen in de buurt van voorzieningen als een supermarkt en een gezondheidscentrum, vat Annemiek Arends van Midden Nederland Makelaars samen. “Zeker voor ouderen in het buitengebied is de stap naar een woning richting het centrum groot. Ze willen dan op z’n minst een tuintje om de overgang makkelijker te maken.”

Ouderen met een verhuiswens zijn grofweg te verdelen in twee categorieën, ziet Annemiek. “Je hebt de mensen van pakweg achter in de zestig die al willen voorsorteren op de toekomst en kleiner willen gaan wonen. En ouderen die plotsklaps verlegen zitten om kleinere woonruimte vanwege bijvoorbeeld ziekte of het wegvallen van een partner.”

Het aanbod voor hen is al jarenlang schaars, geeft Annemiek aan. En de vraag groeit alleen maar, simpelweg omdat het aantal mensen dat de leeftijd krijgt waarin de behoefte aan een kleinere woning groeit, steeds groter wordt. Niet voor niets wordt er door Midden Nederland Makelaars bij de gemeente en andere gesprekspartners op aangedrongen oog te hebben voor deze groeiende doelgroep. 

“In Voorthuizen zien we een mooi initiatief als Het Voorthuis, waar een mooie combinatie van wonen en zorg mogelijk wordt gemaakt. Maar voor dit project, en bijvoorbeeld ook voor het nieuwbouwproject Buitenlust in Voorthuizen, was de belangstelling veel groter dan de beschikbare woningen. Daar moeten ontwikkelaars op anticiperen. Als Midden Nederland Makelaars willen we dat blijvend onder de aandacht houden.”