NHG-grens gaat fors omhoog per 1 januari

Geplaatst op: 14-11-2023

BARNEVELD – Ga je binnenkort op huizenjacht? Dan is het goed om te weten dat de NHG-grens per 1 januari 2024 omhoog gaat naar 435.000 euro. Dat is 30.000 euro meer dan de huidige grens van 405.000 euro. Voor met name starters op de woningmarkt betekent dat goed nieuws.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een soort vangnet voor huizenkopers en hypotheekverstrekkers. Als je onverhoopt gedwongen je huis moet verkopen, bijvoorbeeld omdat je je baan kwijtraakt, na een scheiding of door het overlijden van een partner, blijf je niet achter met een restschuld. Een hypotheek met de NHG-garantie heeft daardoor vaak een lagere rente en betere condities.

NHG-garantie bij verduurzamen
Door de verhoging komen er meer huizen in aanmerking voor deze garantie. Als je tegelijkertijd met de koop van een woning investeert in energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, kun je zelfs een NHG-garantie krijgen voor een hypotheek tot 461.100  euro.

Bescherming bij tegenvallers
Voor met name starters op de woningmarkt, de grootste doelgroep van NHG, is de verhoging van de kostengrens tot 435.000 euro goed nieuws: zij hebben steeds meer moeite om een voet tussen de deur te krijgen op de woningmarkt. De verhoging van de kostengrens maakt het voor hen makkelijker om een woning te financieren en te kopen.NHG biedt hen bovendien bescherming in tijden van financiële tegenvallers, zoals werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Voor starters, die vaak nog weinig financiële reserves hebben, kan dit een geruststellende factor zijn.

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter NHG, kan naast bijspringen in de hypotheekkosten ook ondersteunen met een budgetcoach, een jobcoach of een betalingsregeling. Het idee hierachter is dat er, in samenwerking met de geldverstrekker waar de hypotheek is afgesloten, gezocht wordt naar oplossingen als iemand in de problemen komt met de betaling. Consumenten betalen 0,6% van het hypotheekbedrag om gebruik te maken van de regeling.