Meer keuze voor woningzoekers

Geplaatst op: 30-01-2023

GEMEENTE BARNEVELD – De woningmarkt in de gemeente Barneveld lijkt in rustiger vaarwater te komen. Wie een huis zoekt, heeft tegenwoordig weer wat te kiezen.

Eind januari stonden er een kleine 150 Barneveldse huizen te koop op Funda. Dat zijn er fors meer dan een jaar geleden. Toen hadden woningzoekers vaak slechts keuze uit enkele woningen. Ook verwisselden huizen vaak binnen enkele dagen van eigenaar.

Starters
Het aantal woningen dat in aanbod staat, stijgt omdat er minder wordt verkocht en er meer te koop wordt gezet. Voor starters en mensen met een lager inkomen blijft het uitdagend om een huis te kopen. Van alle appartementen en woningen die te koop staan, heeft slechts zo’n 1 op de 6 huizen een vraagprijs die lager ligt dan 400.000 euro.

Op andere plekken in de regio is een vergelijkbare ontwikkeling te zien. Recente cijfers van makelaarsorganisatie NVM over het vierde kwartaal van 2022 bevestigen de kentering op de woningmarkt: het aantal transacties (-4%) nam af, het aanbod (+15%) nam toe, de gemiddelde verkoopprijs (-6,1%) daalde en huizen stonden langer (7 dagen extra) te koop dan in dezelfde periode vorig jaar.

Hypotheekrente
De veranderingen op de woningmarkt hebben te maken met de gestegen hypotheekrente. Begin vorig jaar kon je nog een 10-jarige hypotheek zonder NHG afsluiten tegen 1,5 procent rente. Imiddels moet je als huizenzoeker rekenen op 4,5 tot een kleine 5 procent rente. Door de gestegen rente kunnen woningzoekers minder lenen en daardoor neemt de vraag op de woningmarkt af.

Op huizenjacht?
  1. Breng met een hypotheekadviseur in kaart wat je kunt lenen en bespreek hoeveel je per maand maximaal kwijt wilt zijn aan woonlasten.
  2. Kijk waar je graag wilt wonen en verken de wijken alvast. Maak daarna een gratis zoekprofiel aan bij Midden Nederland Makelaars en stel alerts in op Funda.
  3.  Aan de noordkant van Voorthuizen worden de puntjes op de i gezet in project Overbeek.