WOZ-waarde in Barneveld met 16% omhoog

Geplaatst op: 30-01-2023

BARNEVELD – Woningbezitters krijgen eind deze maand de WOZ-aanslag op de deurmat en die is fors hoger dan vorig jaar. De gemiddelde woningwaarde in die aanslag stijgt met 16%, meldt de gemeente Barneveld.

De WOZ-waarde wordt altijd vastgesteld met een jaar ‘vertraging’. De waarde op de huidige aanslag is de geschatte waarde van een woning op 1 januari 2022. Toen zaten de woningprijzen in Barneveld nog in de lift. Dat verklaart waarom de WOZ-waarde nog stijgt, terwijl inmiddels de woningmarkt weer afkoelt. De stijging van de WOZ-waarde met 16% lijkt hoog, maar is lager dan het landelijk gemiddelde van 17%.

Gemeentelijke belasting
De WOZ-waarde vormt de basis voor onder meer gemeentelijke belastingen: de ozb-heffing. De gemeente hanteert als uitgangspunt dat de totale ozb-opbrengst gelijk blijft, ongeacht de hoogte van de WOZ-waarde. Alleen de inflatiecorrectie wordt doorberekend.

Dat betekent dat als de WOZ-waarde stijgt, het belastingpercentage van de ozb wordt aangepast. Hierdoor zijn woningbezitters niet daadwerkelijk 16% meer kwijt aan gemeentelijke heffingen. Het ozb-percentage in Barneveld wordt in de gemeenteraadsvergadering van begin februari naar verwachting vastgesteld op 0,0747%. Is je woning 375.000 euro waard? Dan betaal je in 2023 zo’n 280 euro aan ozb-heffing.

Zo wordt de WOZ-waarde vastgesteld
Gemeenten taxeren voor de WOZ-waarde niet ieder huis afzonderlijk, maar een selectie. De waarde van je woning wordt doorgaans aan de hand van een computermodel bepaald op basis van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum zijn verkocht.