Vijf missers bij het inruimen van je vaatwasser

Geplaatst op: 23-08-2016

maan-keuk-jun16-1-mediumBARNEVELD – Heb je een goede vaatwasser. Blijkt dat de vaat toch niet altijd zo glanzend schoon is als in de reclame. Heleen Mosterd (Van Manen Keukens) zet op een rij waar dat mee te maken kan hebben.

 
Te veel vaat in de vaatwasser zetten – Het is uiteraard verleidelijk om na bijvoorbeeld een uitgebreid diner met de hele familie, alle vaat in de vaatwasser te zetten. Helaas is dit vaak niet de meest efficiënte aanpak. Door de automaat te vol te zetten, wordt de vaat namelijk niet goed schoon.

 
Zilver met RVS combineren – Een sprekend voorbeeld hiervan is zilver bestek met roestvrij staal bestek. Doordat deze twee materialen met elkaar in contact komen in de afwasautomaat, ontstaan er op den duur kleine verkleuringen op het zilver.

 
De vuilste vaat bovenin plaatsen – Bij het inruimen van de vaatwasser is het van groot belang dat je de vuilste vaat bij de krachtigste sproeiarm plaatst. Dit is de onderste sproeiarm. Door de vuilste vaat de sterkste schoonmaakbeurt te geven, heb je de grootste kans op een reinigingsresultaat naar wens. Zorg er daarbij wel voor dat de sproeiarmen nog vrij kunnen ronddraaien en de sproeiarmen niet geblokkeerd worden door de vaat.

 
Voorspoelen van de vaat – Wist jij dat je door het voorspoelen van de vaat de vaatwasser op het verkeerde been zet? Wat wel noodzakelijk is, voordat je jouw de vaat erin zet, is het verwijderen van grote etensresten (zoals botjes, stukjes voedsel en eierschalen).

 
Vaatwasser-ongeschikt servies of bestek – Er zijn bepaalde soorten servies en bestek dat je beter helemaal niet zou moeten afwassen in een vaatwasser. Houten serviesgoed of bestek bijvoorbeeld. Hout droogt namelijk uit in de vaatwasser, waardoor het minder mooi wordt. Een ander voorbeeld is teer glaswerk of kristallen voorwerpen. Deze worden na verloop van tijd dof door het wassen in de vaatwasser. Deze producten kun je dus beter ’traditioneel’ met de hand afwassen.

www.vanmanenkeukens.nl