Sterke eindsprint voor Barneveldse woningmarkt

Geplaatst op: 05-02-2024

BARNEVELD- Hogere prijzen, snellere verkopen, meer transacties; de Barneveldse woningmarkt leefde op in het laatste kwartaal van 2023. Er werden zelfs in de afgelopen twee jaar tijd niet zoveel woningen verkocht.

In oktober, november en december verwisselden 154 huizen in de gemeente Barneveld van eigenaar. Dat zijn er 17% meer dan in dezelfde periode van het vorige jaar, blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM. Wat opvalt? Dat ook de wat grotere woningen weer in trek zijn. Middenwoningen zijn in Barneveld altijd populair, in het vierde kwartaal van vorig jaar werden er ook fors meer vrijstaande huizen (+72%) en hoekwoningen (+52%) verkocht dan in diezelfde periode in 2022.

Hogere woningprijzen
Mede daardoor steeg de verkoopprijs van een gemiddelde woning met 5,4 procent naar 512.000 euro. Een gemiddelde tussenwoning in Barneveld ging eind 2024 voor vier ton van de hand, ook voor een appartement moet je inmiddels diep in de buidel tasten. Kopers tikten daar gemiddeld 387.000 euro voor af.

Tij lijkt te keren
In de afgelopen twee jaar leek de Barneveldse woningmarkt in wat rustiger vaarwater te komen, mede door de stijgende hypotheekrentes. Maar het tij lijkt weer te keren. Hoewel er meer huizen in de verkoop gingen, nam door het hoge aantal verkopen de krapte op de woningmarkt toe.

Verkopers in de lead
Snel beslissen is bovendien een must. Gemiddeld staan woningen zo’n vier weken te koop in de gemeente Barneveld, maar vooral tussenwoningen gaan sneller van de hand. Ook wordt bij meer dan de helft van de lokale woningdeals meer dan de vraagprijs betaald, al gaat het gemiddeld om een bescheiden 1,5 procent en zijn er grote verschillen tussen woningen en woningtypen.

Landelijk beeld
De ontwikkelingen op de Barneveldse woningmarkt zijn in lijn met het landelijke beeld. Ook in de rest van het land werden meer woningen verkocht en stegen de huizenprijzen eind vorig jaar.