Let op: kwaliteitsborger verplicht!

Geplaatst op: 05-02-2024

BARNEVELD – Ben je van plan een huis te laten (ver)bouwen? Dan ben je volgens nieuwe regelgeving vanaf 1 januari verplicht om een onafhankelijke specialist in te schakelen; een zogenoemde kwaliteitsborger. In Barneveld is dat Bylaer advies- en tekenbureau. 

Het Barneveldse bureau wordt ingeschakeld door bouwbedrijven en staat in het verlengde daarvan ook in nauw contact met toekomstige woningbezitters.

Alleen maar voordelen
De nieuwe wet is gemaakt om het aantal bouwfouten en gebreken terug te dringen. En dat heeft alleen maar voordelen voor mensen met bouwplannen, vertelt eigenaar Arjan Kleijer. Want moest je als opdrachtgever voorheen zelf achteraf aantonen dat een aannemer iets niet goed gedaan heeft, nu moeten aannemers zelf actief bewijzen dat ze hun werk goed doen. “Dat dwingt ze om nog beter na te denken over de uitvoering en zorgt dat je kunt bijsturen voordat het fout gaat.”

Om een woning te krijgen die voldoet aan de wet- en regelgeving én aan de eigen wensen, is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijjk stadium in gesprek te gaan, zegt Arjan. “Het komt vaak voor dat er nog allerlei zaken aangepast worden tijdens de ontwerpfase, terwijl alles in een woning met elkaar samenhangt. Denk aan zaken als de constructie, maar ook de toepassing van de juiste  materialen en brandveiligheid. Hoe meer er in de voorbereiding aan de orde komt en bijgestuurd wordt, hoe minder wijzigingen er zijn tijdens het bouwproces. Dat is niet alleen belangrijk voor de toekomstige woningbezitter, maar met het oog op faalkosten ook voor de aannemer.”

Opletten geblazen!
Let er bij de keuze voor een bouwbedrijf of architect dus op dat het inschakelen van een kwaliteitsborger geen ondergeschoven kindje is, waarschuwt Arjan. “Want geloof me, het heeft grote impact op het bouwproces!”

www.bylaer.nl