Zó kleed je je vloer gezellig aan!

Geplaatst op: 21-09-2021

BARNEVELD – Omdat ze er zelf dol op is en ze er klanten (bijna) altijd eentje adviseert tijdens het inrichten van een woning, staan wat Mathilde van Welie betreft vloerkleden een keertje in de spotlights bij Van Welie Wonen.

Een vloerkleed in de woonkamer heeft veel voordelen wat Mathilde betreft. Want een mooi kleed op de vloer creëert sfeer en intimiteit in bijvoorbeeld de zithoek, en het geeft heerlijke warmte aan de voeten. Nog een pluspunt: een kleed heeft een positief effect op de akoestiek én je kunt door kleur- en materiaalgebruik eenheid in een ruimte creëeren. Maar hoe weet je nou op een vloerkleed mooi past?

Meten is weten
Het begint met de grootte. Die wordt vaak op het oog gekozen, maar daar kan je je flink mee vergissen, weet Mathilde inmiddels uit ervaring. Ze komt het wel eens tegen bij klanten: een te klein vloerkleed dat verloren gaat in de ruimte. Maar ook een groot vloerkleed heeft zijn valkuilen: een woonkamer kan er te vol gaan uitzien. Neem voordat je een tapijt gaat kopen de beschikbare ruimte van je kamer op, en laat je er even goed over adviseren, tipt Mathilde. En meet ook je bank op, want die is bepalend voor de maat van het kleed. Het is mooi als een vloerkleed minimaal gelijk is aan de breedte van de bank, maar nog mooier is het als het aan de zijkanten zo’n 15 tot 25 centimeter uitsteekt. Als je een kleine woonkamer hebt, kies er dan voor om alleen de voorpoten van de bank erop te zetten. Dan blijven de verhoudingen nog kloppen met de vloer en vloerkleed. Als je een hoekbank hebt kies er dan voor om het kleed deels onder de bank te laten lopen.

In vorm!
Dan de vorm. Heb je voorkeur voor rond, vierkant of rechthoekig? Bij het kiezen van de meest geschikte vorm is de indeling van je meubels en de vorm de kamer vaak doorslaggevend. Vaak wordt er voor een langwerpig kleed gekozen bij een langwerpige kamer. Bij een vierkante opstelling is een vierkant kleed mooi om er één geheel van te maken. Maar het is ook leuk om voor een rond kleed te gaan die je bijvoorbeeld een klein stukje onder de bank laat verdwijnen, tipt Mathilde. “Een rond kleed kan juist de rechte lijnen doorbreken, wat een leuk effect geeft. En soms is een rond tapijt gewoon ook praktischer. Denk aan deuren die anders niet open kunnen of aan een looproute waar je geen kleed wilt hebben. Hoogpolige tapijten in welke vorm dan ook zijn tegenwoordig hardlopers, heeft Mathilde gemerkt. “Soms een tikkie onhandig met kinderen, omdat legosteentjes en ander klein speelgoed er makkelijk in kan verdwijnen. Gewoon eerst even met je hand voelen, en dan stofzuigen!”

Look!
De looks. Zeker niet onbelangrijk. Ga je voor effen? Of toch bedrukt? Kies je voor een print, dan kan het mooier zijn om het kleed los van de bank te leggen zodat het patroon visueel niet wordt doorbroken. Bij een kleed met één kleur is het mooi om een grotere maat te nemen dan de standaardmaten, zodat je alle meubels met elkaar verbindt. De afzonderlijke stoel, bank en tafel worden door een groot kleed één grote zithoek.

Actie
Bij Van Welie Wonen vind je heel veel mooie kleden, die allemaal nét even anders zijn. Mocht je toch geen keuze kunnen maken, dan kan je altijd nog bij de vloerbedekking kijken, want daarvan kunnen kleden op maat gemaakt worden. Deze maand heb je trouwens extra geluk: omdat er weer een nieuwe collectie vloerkleden binnenkomt die de nodige ruimte vraagt, mag de voorgaande collectie met 40% korting weg. Reden genoeg voor een bezoekje!

Van Welie Wonen | Valkseweg 200 | Barneveld | 0342 – 745 200 | www.vanweliewonen.nl