Kluswoning verandert in paleisje

Geplaatst op: 05-02-2024

Met een beperkt budget is kopen een hele opgave. Toen Miranda van den Berg met haar drie jonge kinderen op zoek ging naar een huis was de keuze beperkt. Wat ze wel vond? Een oude  huurwoning.

De tranen sprongen haar bijna in de ogen tijdens de eerste bezichtiging met Hèrald van Ark van Midden Nederland Makelaars. Toen Miranda eind februari 2022 voor een voormalige sociale huurwoning stond aan de Frans Halsstraat in Voorthuizen, schrok ze wel even, vertelt ze lachend. “Ik vond alles even vreselijk. Klein, hokkerig, vochtig, een vlizotrap naar de zolderverdieping en alles donkergroen. Na vijf minuten wilde ik alweer naar buiten lopen. Het enige positieve dat ik kon bedenken was dat er voldoende slaapkamers waren en dat het huis in de buurt lag van de wijk waar veel vriendjes van de kinderen wonen.”

Nog een keertje kijken!
Daar dacht haar omgeving anders over. Ze werd overgehaald om nogmaals te gaan kijken, deze keer met een bevriende aannemer. Die zag mogelijkheden die Miranda tijdens haar eerste bezoek niet had kunnen ontdekken. “Hij zag meteen de potentie van het huis. Een muurtje eruit, een schuifpui erin en de vlizotrap vervangen door een vaste trap, zodat daar een mooie, grote slaapkamer kon worden gerealiseerd. Terwijl we daar rondliepen begon ik het ook voor me te zien. Met in mijn achterhoofd de beperkte andere opties én het feit dat mijn huurcontract bijna afliep, heb ik een bod gedaan.”

Na wat onderhandelingen was de woning aan de Frans Halsstraat een paar dagen later van Miranda. “Voorwaarde was wel dat ik er minstens vijf jaar zou wonen. Zo wil Woningstichting
Barneveld voorkomen dat iemand een huis koopt, het helemaal opknapt en vervolgens voor een ton meer verkoopt. Voor mij was die vijf jaar geen enkel probleem. Ik was allang blij dat ik binnen mijn budget een huis had kunnen kopen op 300 meter van de wijk Blankensgoed, waar we op dat moment een huis huurden en waar mijn kinderen hun hele sociale leven hebben.”

Alles behalve kitten…
Er moest wel ontzettend veel gebeuren in het huis, blikt Miranda terug. Vloeren verwijderen, muren breken, oude keuken eruit, schuifpui erin en héél veel verven en schilderen. Maar daar draait ze als verkoopmedewerker bij het Veluws Verfhuis in Voorthuizen haar hand niet voor om. “Sowieso pak ik alle klussen aan. Behalve ramen kitten, daar ben ik niet goed in. Ook heb ik ongelooflijk veel hulp gehad van vriendinnen, vrienden en familie. Daar ben ik zo ontzettend dankbaar voor. Van het uitrekenen van de financiële mogelijkheden en alle aanmoedigingen om deze sprong te wagen tot alle grote en kleine klussen die je maar kunt bedenken. Alleen had ik het nooit gered in zo weinig tijd.”

Het resultaat is een frisse, sfeervol ingerichte woning, waar ze zich met haar kinderen inmiddels helemaal thuisvoelt. “Al was het dan geen liefde op het eerste gezicht, ik heb echt geluk gehad dat ik dit huis heb kunnen kopen!”