Vragenvuur voor Dangremond

Geplaatst op: 08-11-2016

BARNEVELD – Ga je binnenkort een huis kopen? Dan kom je terecht in een wereld van koopcontracten, hypotheekaktes en andere papierwerk. Waarschijnlijk is dat niet je hobby. Notariskantoor Dangremond uit Barneveld beantwoordt daarom graag de vijf belangrijkste vragen van kopers en verkopers.

harry-van-kasteel-dangremond-1

HARRY VAN KASTEEL – kandidaat-notaris
Waar moet je als koper op letten voor je het koopcontract tekent?

Controleer of er ontbindende voorwaarden zijn opgenomen in het koopcontract. De meest gebruikte voorwaarde is voorbehoud van financiering. Krijg je onverwacht de hypotheek niet rond? Dan hoef je geen torenhoge boete te betalen. Zonder deze voorwaarde mag de verkoper 10 procent van de koopsom claimen als de koop niet doorgaat. Een voorbehoud van financiering geldt tegenwoordig meestal acht weken. In onderling overleg kun je die termijn verlengen. Je kunt in het koopcontract ook opnemen dat de koop alleen doorgaat als je zelf je eigen huis verkocht hebt. Voor verkopers is dit echter vaak onbespreekbaar, omdat het veel onzekerheid oplevert.

GERTINE VAN KEULEN – kandidaat-notaris

Wat moet je regelen als je gaat samenwonen?

Het is verstandig om afspraken over jullie nieuwe huis op papier te zetten. Stel dat jij bijvoorbeeld altijd gespaard hebt en meer eigen geld in het nieuwe huis steekt dan je partner. Dan kun je afspreken dat je dat geld terugkrijgt als het huis verkocht wordt of wanneer je uit elkaar gaat. Ook kun je op papier zetten wie er welk deel van de hypotheek betaalt. Goede afspraken vastgelegd in een samenlevingscontract – kunnen veel problemen voorkomen.
Denk ook aan een testament. Als je zonder iets vast te leggen gaat samenwonen, kan je in de problemen komen als je vriend of vriendin onverwacht overlijdt. De helft van je huis wordt dan van de naaste bloedverwanten van je partner: zijn of haar ouders, broers, zussen of kinderen. Zij moeten daar belasting over betalen en misschien lukt dat alleen door het huis te verkopen. Als je geluk hebt schenken ze je de helft van het huis terug. Dat is wel een duur grapje, want dan betaal je ook nog eens schenkbelasting.

STEVEN VAN DEN BRINK – kandidaat-notaris
Heeft het zin om het huis op naam van je partner te zetten?
Veel ondernemers denken dat hun woning veilig is voor eventuele schuldeisers, als het huis op naam van hun vrouw staat. Dat valt tegen. Bij een faillissement wordt er namelijk gekeken wie er voor de lening getekend heeft en wie er in de praktijk opdraait voor de woonlasten. Alleen als je partner helemaal zelfstandig de hypotheekrente en aflossing kan betalen, blijft de woning buiten het faillissement. Vaak is dit dus een schijnoplossing.

michiel-van-denbrink
MICHIEL VAN DEN BRINK – kandidaat-notaris
Wat is er anders als je een nieuwbouwwoning koopt?

Als je een nieuwbouwhuis koopt, teken je twee overeenkomsten. Een koopovereenkomst voor de grond en een aannemingsovereenkomst voor de bouw. Het kan zijn dat je daarbij te maken hebt met twee verschillende partijen. Het slimst is om alleen in zee te gaan met bouwers die zijn aangesloten bij Woningborg. Mocht de bouwer failliet gaan terwijl jouw huis nog niet af is? Dan regelt Woningborg dat jouw huis alsnog afgebouwd wordt. Zonder extra kosten. Om terug te kunnen vallen op deze garantie, moet in de aannemingsovereenkomst het nummer van het garantiecertificaat van jouw woning staan. Even controleren dus. Een nieuwbouwwoning betaal je in termijnen. De notaris keert deze termijnen voor je uit. De laatste termijn (5%) wordt pas uitgekeerd als eventuele opleverpunten afgehandeld zijn.

aart-dangremondAART DANGREMOND – notaris
Wat heeft de notaris met mijn hypotheek te maken?
Een hypotheek regel je bij de bank of via een hypotheekadviseur. Je krijgt het geld echter pas als je bij de notaris bent geweest. Daar teken je de hypotheekakte. De notaris schrijft de hypotheek vervolgens in bij het hypothekenregister. Zo is voor iedereen duidelijk dat de hypotheekverstrekker een claim op het huis heeft. Je kunt je huis pas weer verkopen als de hypotheek is afgelost (bijvoorbeeld met het geld van de verkoop) én als de woning weer is uitgeschreven uit het register. Dit heet het doorhalen van de hypotheekakte.

Dangremond Notariskantoor is het oudste notariskantoor van Barneveld. Het kantoor biedt alle voorkomende notariële diensten en is ook actief in juridische advisering. Het werkterrein varieert van agrarisch recht tot conflictbemiddeling en van familierecht tot estate planning. Er werken 21 notarissen, kandidaat-notarissen en ondersteunend medewerkers.

Lees meer over notaris Dangremond