Voordeur blijft een zwakke plek

Geplaatst op: 30-10-2017

Er is steeds meer aandacht voor inbraakpreventie. Van landelijke campagnes tot voorlichtingen in de gemeente. Toch kan Barneveld nog veiliger, vertelt Roland Hartkamp. Want inbrekers kunnen nog altijd te makkelijk via de voordeur naar binnen.

In de gemeente Barneveld worden per maand gemiddeld zes woninginbraken gepleegd. Dat woningen lang niet altijd veilig zijn, weet ook Roland Hartkamp. De eigenaar van Hubo XL verbaast zich over de kwaliteit van voor- en achterdeuren in woningen. “Het wordt inbrekers nog steeds te gemakkelijk gemaakt. Als ze een koevoet gebruiken kunnen ze zo via de voor- of achterdeur naar binnen”, vertelt Roland. Volgens hem moeten mensen zich bewuster worden van de inbraakgevoeligheid van slechte deuren. Pas dan wordt een woning écht veilig.

Driedubbele beveiliging
De beveiliging van een deur begint natuurlijk bij het slot. Volgens Roland bestaat er nog altijd veel onduidelijkheid over de werking en veiligheid van sloten. “Een slot bestaat in principe uit twee onderdelen. Je hebt een slot en een cilinder. De cilinder is de ruimte voor de sleutel die in het slot geplaatst wordt”.

Om een slot veiliger te maken zijn er extra mogelijkheden, zoals het antikerntrekveiligheidsbeslag. “Kerntrekken is een populaire inbraakmethode waarbij de cilinder in één keer uit het slot getrokken wordt”, vertelt Roland. Anti-kerntrekbeslag beschermt hiertegen. “Het is een extra schild dat je op de deur over de cilinder plaatst. Daardoor is het voor inbrekers onmogelijk om nog je cilinder eruit te halen.”

Onveilig in eigen huis?
Dat een veilige voor- en achterdeur niet vanzelfsprekend is weten Voorthuizenaren Alwin en Henriëtte van de Heuvel als geen ander. Het stel kocht onlangs een huis waar de deuren bijna uitwaaiden. “Hun voor- en achterdeur waren sterk verouderd en daardoor echt de zwakke schakels in huis. Daarnaast zaten er maar kleine sloten in én bevatten de deuren veel ramen van enkel glas”, vertelt Roland.

Het stel liet zich bij Hubo XL adviseren over de veiligheid van nieuwe deuren. “Normaal gesproken gaan we altijd eerst met de klant op zoek naar een deur die bij het huis past. Alwin en Henriëtta hadden de keuze voor een deur al gemaakt. Bij hen hebben we dus echt gekeken naar de mogelijkheden om de deuren zo veilig mogelijk te maken.”

Je deur weer inbraakproof
De beveiliging van een deur hoeft niet moeilijk te zijn. Met een paar simpele aanpassingen kan een nieuwe of bestaande deur al véél veiliger worden. Bijvoorbeeld door een anti-inbraakstrip aan te brengen op de binnenkant van deuren en ramen. Niet alleen voordelig, maar ook preventief.
“Inbrekers kunnen zien of er een anti-inbraakstrip op een deur zit. Daardoor is de kans groter dat ze jouw huis overslaan”, zegt Roland. Naast anti-inbraakstrips kan ook het glaswerk in een deur verbeterd worden. De eigenaar van Hubo XL adviseert om gebruik te maken van veiligheidsglas. “Dat is extra dik glas waar inbrekers moeilijk doorheen komen. Weer een extra maatregel om een inbraak te voorkomen.”

Roland heeft nog één laatste tip als het gaat om de beveiliging van deuren. “Denk ook aan de kleine dingen zoals de scharnieren en de brievenbus. Een deur met versleten scharnieren of een brievenbus waar een hand doorheen past, kan het inbrekers gemakkelijk maken. Er zijn geen garanties, maar met deze tools wordt een inbraak wel héél lastig.”

Wie een huis écht goed wil beveiligen kiest voor een meerpuntssluiting in plaats van een enkel slot. De meerpuntssluiting is een slot dat op meerdere plaatsen wordt bevestigd zonder dat er extra sleutels nodig zijn. Een slot dat de woning inbraakbestendig maakt terwijl het voor huiseigenaren even gemakkelijk blijft om binnen te komen!

De meest populaire variant is de driepuntssluiting die in het midden bij de cilinder, boven- en onderaan in het kozijn wordt bevestigd. Maar het kan nóg veiliger. Meerpuntssluitingen variëren van twee tot zeven punten, afhankelijk van de deur en inbraakgevoeligheid van de woning. Let er wel op dat een meerpuntssluiting geen garanties biedt voor kerntrekken. Om kerntrekken onmogelijk te maken is antikerntrekbeslag vereist. Voor meer informatie en advies over de meerpuntssluiting kun je terecht bij Hubo XL in Voorthuizen.

Lees meer over Hubo XL