De vier grootste woon-valkuilen

Geplaatst op: 29-10-2018

Het zal je maar gebeuren. Je hebt een woning gekocht, maar er blijkt van alles aan te mankeren. Of een aannemer heeft een prachtige vloer in je keuken gelegd die na een paar weken scheuren vertoont. Of je wordt geconfronteerd met een scheiding; wie mag dan in het huis blijven wonen? Allemaal zaken waar het team van Wolleswinkel Advocaten regelmatig mee te maken krijgt. Voor Woonkrant Barneveld zet dit advocatenteam de vier venijnigste valkuilen op een rij.

Verborgen gebreken

Verborgen gebreken is het eerste woongerelateerde onderwerp dat bij advocaat Jaap Wolleswinkel naar boven komt, vertelt hij. Want het komt niet zelden voor dat iemand er na het tekenen van de koopovereenkomst achterkomt dat boktor de kap van de woning verwoest. Of ontdekt dat er asbest zit in de kelder. Een lesje advocatuur in een notendop: de verkoper is verplicht om alle relevantie informatie te delen met de koper. De koper op zijn beurt moet onderzoek doen naar de woning. Als de verkoper bewust iets heeft verzwegen, is hij in beginsel aansprakelijk. Als de verkoper alles heeft verteld en de koper zonder enig onderzoek de woning gekocht heeft, kan het zijn dat koper zelf voor de kosten op moet draaien. Meestal is er bij verborgen gebreken geen opzet in het spel, vertelt Jaap, maar dat maakt de situatie er niet minder onaangenaam op. De eerste actie die hij of een van zijn collega’s onderneemt in zo’n geval? “We leggen eerst uit wat de rechten zijn van onze cliënt. Wat is wel en wat is niet mogelijk. Vervolgens gaan we oplossingsgericht te werk. Niet meteen de zaak op de spits drijven, maar eerst kijken in hoeverre een verkopende partij bereid is om de schade te herstellen of in elk geval een deel van de schade te vergoeden. Ga dus niet zelf aan de slag met herstelwerkzaamheden of reparatie.” Als koper en verkoper er samen niet uitkomen, belanden ze nogal eens voor de rechter, is de ervaring van Jaap. “Wees daarom verstandig en win gelijk vanaf het begin al advies in bij een advocaat.”

Goed contract

Het klinkt vanzelfsprekend: zorg dat je bij aankoop van een woning of bedrijfsruimte een goed contract hebt. Toch is dat regelmatig niet het geval, vertelt Jaap. Terwijl zéker bij de aankoop van een ‘afwijkend’ pand zoals bijvoorbeeld een monumentale woning, een boerderij met meerdere opstallen of een opknapwoning een goed contract van groot belang is. “De bestaande RVM-contracten zijn goed, maar met name met het oog op onderhoud is het meestal verstandig om een extra clausule toe te voegen. We merken dat mensen vaak bang zijn voor de kosten die hiermee gepaard gaan, maar het is is vrij eenvoudig; we nemen de informatie mondeling met de cliënt door en stellen de clausule op. En als je weet hoeveel gedoe je daarmee kunt voorkomen, is dat zeker de moeite waard.”

Barsten en scheuren…
Misschien ken je de verhalen wel. Een pas gelegde keukenvloer die barsten vertoont. Of een tuin die na oplevering niet voldoet aan de verwachtingen. Het komt vaker voor dan je denkt, vertelt Jaap. En ook in deze gevallen heeft zijn kantoor een belangrijke richtlijn: win advies in, ga met elkaar in gesprek en stuur in eerste instantie aan op een overeenkomst. Met een advocaat aan je zijde die je kan adviseren over hoe je dat aanpakt en wat de juridische mogelijkheden zijn, is dat een stuk gemakkelijker. Binnen het team van Wolleswinkel Advocaten is er veel expertise op dit gebied. “We zijn van oudsher een dorpskantoor en hebben altijd veel vragen uit die hoek gekregen, van zowel aannemers en bouwbedrijven als particulieren.

Woning bij scheiden
Een scheiding heeft veel impact, ook op je woonsituatie. Want wie blijft er in de bestaande woning en wie vertrekt naar een andere woonruimte? Of moet het huis worden verkocht? En hoe zit het in zo’n situatie met een huurwoning? Zeker als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, blijft er meestal één van de twee in het ‘oude’ huis wonen, vertelt Jaap. Vaak wordt er een voorafgaand aan deze beslissing een advocaat of een mediator ingeschakeld. Bij Wolleswinkel Advocaten werd hiervoor recent Romy Schaap aangetrokken als nieuwe advocaat. Zij houdt zich met name bezig met personen- en familierecht. “Belangrijk is natuurlijk dat er aan het eind van de rit geen losse eindjes meer zijn in juridisch opzicht en dat mensen weer verder kunnen met hun leven”, vertelt ze. “Maar tijdens het hele proces is het ook van belang dat ze gezien, gehoord en begrepen worden. Alleen op die manier kan je tot de kern komen en adequaat handelen.”