Houtrot? Dit kun je eraan doen!

Geplaatst op: 31-08-2020

 

Houtrot in je kozijnen, deur of overstekken. Dat is een flinke tegenvaller. Gelukkig is de oplossing vaak minder duur en ingrijpend dan je denkt. Meestal is het namelijk niet nodig om je complete kozijn, deur of overstek te vervangen. De houtherstelspecialisten van R. van de Beek Schilders vertellen je alles over de voordelige en duurzame alternatieven die je hebt.

“Kijk”, wijst Henry Kas. “Daar zie je kleine scheurtjes in het schilderwerk. En als ik hier op het hout druk, veert het een klein beetje mee. Het hout is dus zacht en waarschijnlijk rot. Dat zie je vaak in de hoeken en onderdorpels van kozijnen. Dat zijn de meest kwetsbare delen van een kozijn.”Verschillende soorten houtrot

Houtrot is de aantasting van je kozijnen door een schimmel. Er zijn meerdere soorten schimmels die houtrot veroorzaken, die elk een andere herstelaanpak nodig hebben. Henry  is houtherstelspecialist bij R. van de Beek en kent de verschillende aanpakken op zijn duimpje. Het Barneveldse schildersbedrijf heeft zich in de afgelopen jaren gespecialiseerd in het herstellen van houten gevelelementen. Jaarlijks worden er tientallen reparaties uitgevoerd voor onder meer particulieren, vve’s, bedrijven, scholen en woningcorporaties.

Vullen, lamineren of deelvervanging

Beginnende houtrot en kleine schades zijn vaak relatief simpel te herstellen, vertelt Henry. “We frezen de houtrot weg en controleren met een speciale vochtmeter of het hout droog genoeg is, zodat schimmels na herstel geen kans meer hebben. Daarna vullen we de plek met een houtrotvuller. Na afloop ziet je kozijn er weer als nieuw uit en is de gerepareerde plek net zo sterk als de rest van het hout. Je kunt er bijvoorbeeld gewoon in schroeven of spijkeren.”

Grotere houtrotplekken en schades zijn het beste te repareren door een deelvervanging, waarbij een nieuw stuk hout in het kozijn, de deur of de overstek wordt geplaatst. Dit heet lamineren. “We zagen daarbij voorzichtig het aangetaste stuk hout weg en werken de randen netjes af met een frees en schuurmachine. Daarna maken we de nieuwe kozijndelen op maat. Die verlijmen we met een ijzersterke epoxy. Tot slot schuren we het kozijn, zodat je na het schilderen geen naden meer ziet.”

Soms is houtrot al behoorlijk vergevorderd. Het zit dan bijvoorbeeld al achter de glaslijn. Dan is de beste oplossing om de volledige dorpel of kozijnstijl te vervangen. Daarna kan je kozijn weer jaren mee. Dit is best een ingrijpende reparatie omdat het glas uit het raam moet, maar het is nog altijd voordeliger dan het plaatsen van een compleet nieuw kozijn.

Duurzamer en honderden euro’s goedkoper

“Veel mensen denken ten onrechte dat een kozijn er helemaal uit moet als je last hebt van houtrot. Dat is echter pas de allerlaatste optie. Herstellen is tot 90% goedkoper dan een complete kozijnvervanging. Je bespaart op een complete woning al snel honderden euro’s. Bovendien is het ook veel beter voor het milieu om geen nieuw kozijn te kopen, maar om de levensduur van je bestaande kozijn te verlengen.” Laat het dan wel door een gespecialiseerd bedrijf doen en niet door iemand die heel af en toe een kozijn repareert, tipt Henry. “Een kozijn repareren is echt vakwerk. Al onze houtherstelspecialisten zijn opgeleid en op het hoogste niveau gecertificeerd door RepairCare. Dat is een internationale producent van kwalitatief hoogwaardige en professionele houtherstelproducten. Echt een paar niveaus hoger dan wat je in de bouwmarkt koopt en dat merk je aan de kwaliteit van onze reparaties. Daarom durven we ook tien jaar garantie te geven op de herstelwerkzaamheden.”

Twijfel je of er sprake is van houtrot? Of wil je weten hoe erg het is? Stuur een foto van je kozijn, deur of ander houtwerk naar
info@rvdbeek.nl voor een gratis en vrijblijvende houtrotcheck.

Zo kun je houtrot zelf helpen voorkomen
Houtrot ontstaat doordat schimmels zich in het hout nestelen. De schimmels hebben zuurstof en vocht nodig om te groeien. De verflaag beschermt je hout daartegen, maar die bescherming neemt door de jaren heen af. Dat komt onder meer door de UV-straling van de zon, maar ook door regen en wind. Ook vanuit de binnenkant van een raam kan vocht in het kozijn kruipen, bijvoorbeeld als een ruimte niet goed geventileerd wordt of de kitranden beschadigd zijn. Je kunt houtrot voorkomen door kozijnen, boeidelen, deuren en ander houtwerk regelmatig schoon te maken met een simpel sopje en ongeveer elke 5 jaar te schilderen. Voor hout dat lang en veel in de zon staat, zijn lichte kleuren het beste. Schilder ook de binnenkant van je kozijn en zorg dat de kitranden en glaslatten in goede staat blijven. Wil je daar geen omkijken naar hebben? Schakel dan de schilders van R. van de Beek in. Je kunt kiezen voor een eenmalige onderhoudsbeurt of een voordelig meerjarig onderhoudsplan.
R. van de Beek Schilders | Anthonie Fokkerstraat 27 | Barneveld | 0342 404 600 | www.beekschilders.nl