Eerste hulp bij woonvragen

Geplaatst op: 31-08-2020

Een geschil met de aannemer over facturen. Een scheiding, waardoor je ineens het huis moet verkopen. Soms is het fijn als er iemand in dit soort situaties met je meedenkt. In deze Woonkrant beantwoordt het team van Wolleswinkel Advocaten uit Barneveld al jouw juridische woonvragen.
Aart Hofman
advocaat

Moet ik de tussentijdse facturen van de aannemer al betalen, als het werk nog niet af is?
“Het uitgangspunt van de wet is dat de prijs voor het aangenomen werk pas opeisbaar is bij oplevering. Het hangt echter helemaal af van de aannemingsovereenkomst. Veel aannemers nemen daarin namelijk betaaltermijnen op waarin je per afgerond deel van de (ver)bouw betaalt. Niet zo vreemd, want zeker bij grote projecten gaat het anders om grote kostenposten aan materiaal en personeel die de aannemer moet voorschieten. Werkt de aannemer op regiebasis – op basis van uurtarief en daadwerkelijk gemaakte kosten – dan zijn tussentijdse facturen wel aan de orde. Dat geeft je dan ook inzicht in het kostenverloop. Ook is het goed om te weten dat je de betaling van tussentijdse facturen mag opschorten als de aannemer duidelijk steken heeft laten vallen. Natuurlijk moet de betaling die je opschort dan wel in verhouding staan met hetgeen je de aannemer verwijt.”

Romy Schaap
advocaat

We gaan uit elkaar, wat gebeurt er met onze woning?

“Bij een koopwoning is de eerste vraag altijd: kan en wil één van beide partijen de woning overnemen? Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, kun je daarmee toch een stukje stabiliteit waarborgen. Is dat het geval? Maak dan duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over de termijn waarbinnen de vertrekkende partner uitgekocht moet zijn. Wordt de woning verkocht, dan kies je samen een makelaar en wordt na verkoop de overwaarde of restschuld tussen jullie beiden verdeeld. Gelukkig is de kans op een schuld in de huidige woningmarkt flink gedaald. Woon je in een huurwoning, en staat deze op jullie beider namen, dan wordt er gekeken wie de woning het hardst nodig heeft. Vaak is dat degene die voor eventuele kinderen zorgt of die de kleinste portemonnee heeft. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat je de huur kunt blijven betalen. Let wel op: wie tussentijds uit de huurwoning vertrekt, bijvoorbeeld om tijdelijk bij ouders te wonen, kan hiermee mogelijk het recht op de woning verspelen.”

Jan-Kees Karels
advocaat

Mag ik bezichtigingen van mijn huurwoning weigeren zolang ik er nog woon?

“Wanneer je je huurcontract hebt opgezegd of wanneer deze afloopt, gaat de verhuurder op zoek naar een nieuwe huurder of zelfs koper. Logisch natuurlijk, maar dat betekent ook dat mensen jouw woning komen bezichtigen. Dat vindt niet iedereen een prettig idee. Toch ben je als huurder verplicht om je medewerking hieraan te verlenen. Blijf je de verhuurder toegang weigeren, zelfs nadat deze de bezichtiging meermaals en bewijsbaar heeft aangekondigd? Dan kan de verhuurder desnoods via de rechter toegang afdwingen.”

Jaap Wolleswinkel
advocaat

Wat moet ik doen als ik een verborgen gebrek heb ontdekt?

“Belangrijk is vooral wat je over en weer mag verwachten op basis van de overeenkomst. Ook het soort huis is van belang; is het een vrij nieuw huis of een jarendertigwoning? Als je twijfelt of een gebrek ernstig genoeg is, doe je er goed aan eerst advies in te winnen. Belangrijk is verder om de verkoper een kans te geven tot herstel binnen een redelijke termijn. Voorkom een valse start: begin niet gelijk met een aangetekende brief. Ga met elkaar het gesprek aan. Heb je samen afspraken gemaakt, bevestig die dan wel even schriftelijk. Kom je er samen niet uit, win dan juridisch advies in. Een korte inmenging van een advocaat kan voldoende zijn voor een oplossing. Een belangrijke tip? Ga zeker niet zelf aan de slag met herstelwerkzaamheden of reparatie voordat je de verkopende partij de gelegenheid hebt gegeven tot herstel of in elk geval om een deel van de schade te vergoeden. Bied je die kans niet, dan hoeft de verkoper in principe ook niet te betalen.”

Liever een advocatenkantoor dan een rechtsbijstandsverzekeraar?
Jaap Wolleswinkel: “Vooropgesteld: het hangt af van de advocaat of jurist die je treft, maar iedereen snapt dat je van een rechtsbijstandsverzekeraar iets anders kunt verwachten dan van een advocatenkantoor. De belangrijkste reden is het bedrijfsmodel. Een verzekeraar heeft een winstoogmerk; de premies moeten de kosten dekken van de rechtszaken en hoe lager de premie, hoe liever. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Je wilt niet dat een jurist te snel schikt of jouw zaak niet goed uitzoekt. Zeker niet als je daar pas achter komt in de rechtszaal.”“Het voordeel van een lokaal advocatenkantoor zoals Wolleswinkel Advocaten is dat we de lokale no-nonsense cultuur begrijpen. Je bent bij ons absoluut geen anonieme cliënt. Op hun beurt zullen rechtsbijstandsverzekeraars zeggen dat wij duurder zijn. Dat kan ik niet ontkennen, maar aan de andere kant: hoe vaak heb je daadwerkelijk rechtsbijstand nodig in je leven? Tegen de tijd dat je juridische hulp nodig hebt, wil je graag een goede advocaat naast je waar je vertrouwen in hebt.Onder een rechtsbijstandsverzekeraar heb je bij een procedure trouwens het recht om je eigen advocaat te kiezen. In die gevallen werken wij als advocaten onder de dekking van de rechtsbijstandsverzekering.”