Een brandschoon huis in 2018

Geplaatst op: 06-02-2018

De kerstboom is al ruim een maand het huis uit, de feestdagen zijn definitief verleden tijd. Tijd voor een grote schoonmaak! De Woonkrant zet tips op een rij om je huis weer brandschoon te krijgen en dook bovendien in de geschiedenis van het schoonmaken.

Een smetteloze keuken
Werk van boven naar onder. Stof eerst plafonds en muren voordat je aan de keuken zelf begint. Haal kasten leeg en maak ze schoon met een sopje waarin je allesreiniger doet. Maak apparatuur schoon met een sopje. Aangekoekt vuil in de magnetron gaat makkelijker los door er een glas water in te laten koken. Stank in de magnetron verdrijf je door in dat water ook wat citroensap te druppelen. Gebruik een speciaal ontvettingsmiddel voor vette oppervlaktes rond het gasfornuis of de kookplaat. Haal losse knoppen en branders los om etensresten te verwijderen. Dat gaat gemakkelijk met een stofzuiger. Reinig de filters van de afzuigkap en vervang ze tijdig. Gootstenen maak je schoon met allesreiniger en eventueel wat bleekmiddel om bruine aanslag te verwijderen. Een gootsteen van graniet mag je alleen schoonmaken met natuurlijke zeep.

Een blinkende badkamer
Gele vlekken in de badkuip, veroorzaakt door een druppelende kraan, zijn te verwijderen met behulp van citroensap en koud water. Olieresten in de badkuip smeer je in met tandpasta en spoel je weg. Naast speciale badkamerreinigers worden ook warme schoonmaakazijn en karnemelk genoemd als middelen om de badkamer schoon te maken. Doffe tegels gaan weer glanzen door ze in te wrijven met shampoo en af te nemen met een natte doek. Ook een sopje met glansspoelmiddel voor de vaatwasser zorgt voor blinkende tegels. Schoonmaken van tegels doe je door azijn aan te brengen op een natte, warme doek. Maak na het schoonmaken het behandelde oppervlak droog met een theedoek. Voegen zijn makkelijk te reinigen met een tandenborstel waarop je verdund bleekmiddel aanbrengt. Natuurlijk daarna wel even de voegen en tegels afspoelen of schoonmaken. Een badkamerreiniger werkt prima tegen kalkresten in je wasbak. Het putje maak je schoon door er een tijdlang een in schoonmaakazijn gedrenkte doek er op te leggen. Na afloop even schoonspoelen met warm water.

Een frisse woonkamer
Maak eens in de paar jaar je plafond schoon. (Kaars)rook en vet zetten zich er in vast. Een sopje met schoonmaakazijn of wat soda volstaat meestal. Stof eerst af met een droge doek. Zo voorkom je dat je alleen stof verplaatst en hoopjes creëert. Daarna de oppervlaktes nog een keer langs gaan met een vochtige microvezeldoek. Statische stofdoeken trekken stof aan, waardoor één poetsronde volstaat. Gebruik een plumeau van lamswol in plaats van een veren exemplaar. Deze neemt stof beter op. Radiatoren zijn echte stofnesten. En je komt er lastig bij. De oplossing? Blaas met een föhn aan de ene kant en zuig met de stofzuiger aan de andere kant. Veeg eerst de woonkamer voor het grove vuil. Stofzuig daarna en dweil eventueel, maar uiteraard niet te nat.

Een gelikte gevel
Is je huis van binnen schoon? Ook de buitengevel heeft af en toe een goede poetsbeurt nodig. Door weersinvloeden verkleurt je woning namelijk aan de buitenkant. Schraap mos en algen weg. Behandel de restanten op de gevel daarna met algenverwijderaar om aantasting van de gevel en voegwerk te voorkomen. Borstel aanslag weg met een harde borstel, maar gebruik geen staalborstel. Die beschadigt je metselwerk. Pas op met gebruik van zuren om zelf je gevel te reinigen. Voor jezelf, maar ook voor de gevel. Ze kunnen namelijk zorgen voor verkleuring en erosie.

Slaven van de properheid

Nederlanders staat vanouds bekend als een schoon volkje. Spottend werden we ook wel ‘slaven van de properheid’ genoemd. In de zeventiende eeuw was het in ons land een goed gebruik om elke dag de stoep te boenen, iets waar buitenlanders zich zeer over verbaasden. Ook in huis was schoon de norm. Schoenen moesten uit en spugen in huis was ook niet toegestaan. Huishoudtips deden onze voorouders op uit boeken als ‘De ervarene en verstandige Hollandsche huyshoudster’ (1743). Daarin stond een dagelijks schoonmaakschema. Op maandag en dinsdag werden de ontvangstkamer en de slaapkamers schoongemaakt. Op donderdag werd alles geschrobd en op vrijdag waren de keuken en de kelder aan de beurt. Bij gebrek aan moderne allesreinigers werden vroeger zand en soda gebruikt als schuurmiddelen om oppervlaktes schoon te krijgen. Eind negentiende eeuw begon de Brit William Hesketh Lever met de commerciële productie van zeep. (Bron: Nationaal Historisch Museum en Unilever)