Hout voor dummies!

Geplaatst op: 23-06-2019

Ambachtelijk hout en vakwerk. Waar zie je dat tegenwoordig nog? Het meeste hout wordt bewerkt door middel van lak of verf. Zonde, vinden Julian Berkhof en Pauline Stuyvenberg. Zij zien hout het liefst zoals het is, ook al zit er veel verschil tussen. Zegt dat je niks? Geen probleem. Julian en Pauline praten je bij!

Hout heeft het interieur in huis overgenomen. Waar je ook kijkt, in ieder interieur is wel hout te vinden. Al is het maar een klein detail. Dat geldt ook voor Pauline’s Woonwinkel. Zodra je over de drempel stapt van de winkel aan de Anthonie Fokkerstraat in Barneveld word je omringd door hout. Echt hout, zoals Julian en Pauline dat noemen. Dik, ambachtelijk en uniek. Je ziet direct het verschil, vertelt Pauline. “Dat ambachtelijke hout heeft een eigen karakter. Het geeft sfeer aan je woning. En dat is volgens mij toch wat je uiteindelijk wilt.”


Favorieten

Al pratend lopen we door de winkel. Pauline en Julian laten ondertussen verschillende houtsoorten zien. De één afkomstig uit India. De ander uit China. “Deze komt bijvoorbeeld uit Indonesië”, vertelt Julian terwijl hij een teakhouten dressoir kast aanwijst. “Dat kun je zien aan de vetlaag die bovenop het hout ligt. Typerend voor teakhout. Een houtsoort dat bijvoorbeeld veel wordt gebruikt in Indonesië. De meubelmakers uit Indonesië zijn echte vakmensen. Weten precies wat ze maken en gaan héél precies te werk. Dat zie je direct terug in het resultaat. Ik vind dat erg mooi.”

Terwijl Julian zijn verhaal afmaakt, begint Pauline te lachen. “Hij heeft een duidelijke voorkeur voor teakhout. Ik heb dat wat minder. Naast teak is er bijvoorbeeld ook mango. Een houtsoort afkomstig van de mangobomen uit India. Herkenbaar aan zijn levendige en vaak ruwe uitstraling. Het hout heeft diverse kleuren en combinaties. Perfect voor liefhebbers van ambachtelijk hout. Natuurlijker dan dat wordt het haast niet. En is een tafel, kast of dressoir niet in de juiste maat? Dan laten we deze speciaal maken. Dat duurt wel wat langer, want Azië ligt nu eenmaal niet om de hoek!

De belangrijkste les: hout is een kwestie van smaak. De een houdt van ruw en onbewerkt. De ander van strak en modern. Dat maakt het uitzoeken van meubelen ook zo persoonlijk. Iedereen heeft voorkeuren. Net als Julian”, sluit Pauline lachend af.

Opvallende kast
Het is duidelijk: niet alle meubelen zijn uit hetzelfde hout gesneden. Mede daarom wint natuurlijk materiaal nog altijd aan populariteit. Dat zie je als je rondkijkt in Pauline’s Woonwinkel. Meer dan de helft van de meubelen is gemaakt van of bestaat deels uit hout.

Er is één exemplaar dat extra opvalt. Een grote kast achterin de hoek van de winkel. Hoewel de kast verdekt is opgesteld, valt je blik er direct op. “Eén van onze parels”, vertelt Julian. Hij opent de kast. “Kijk hoe leuk deze kast er van binnen uitziet. En wat een opbergruimte! De kast is gemaakt van Chinees hout. Ook wel ‘Elmwood’ genoemd. Deze kast staat er nog maar net, maar is nu al één van de favorieten.”


Dat komt ook doordat mensen steeds vaker kiezen voor één of twee meubelen als ‘eyecatchers’ in plaats van één compleet interieur, vult Pauline aan. “Dan mag het natuurlijk groot, opvallend en uniek zijn. Daarnaast weten mensen vaak van tevoren niet waar ze naar op zoek zijn. Ze hebben een beeld van wat ze mooi vinden. Gebaseerd op foto’s van Instagram en Pinterest. Maar écht specifieke wensen? Die hebben ze niet. Klanten verrassen zichzelf daardoor regelmatig met een aankoop waarvan ze niet eens wisten dat ze het wilden. Dat is altijd mooi om te zien en maakt ons werk des te leuker.”

Over Pauline’s Woonwinkel

Wie op zoek is naar een nieuw interieur kan rekenen op hulp en advies van Pauline van Stuyvenberg. Al zesentwintig jaar is zij specialist op het gebied van landelijk wonen. En biedt zij in Pauline’s Woonwinkel een uitgebreide collectie aan banken, fauteuils, kasten, eetkamerstoelen en -tafels. Eigenlijk alles voor een sfeervol huis.

Sinds een paar jaar krijgt ze daarbij hulp van haar zoon Julian Berkhof. Hij treedt in de voetsporen van zijn moeder en geeft net als Pauline advies bij het inrichten van een nieuw of bestaand interieur.

Beiden zijn dagelijks te vinden in de showroom van Pauline’s Woonwinkel aan de Anthonie Fokkerstraat. Kijk voor meer informatie over de winkel en de openingstijden op de website.

Lees meer over Pauline’s Woonwinkel