Haardencentrum Hoevelaken presenteert gasloze alternatieven

Geplaatst op: 02-11-2018

HOEVELAKEN – Van gasloze woningen tot complete wijken. De hele gemeente Nijkerk gaat de komende jaren kijken naar alternatieven voor het aardgas van nu. Maar wat doe je in je nieuwe woning met de haard, wanneer een gashaard misschien geen optie meer is? Stefan Jonkers van Haardencentrum Hoevelaken zet de alternatieven op een rij.

Nieuwe woningen worden al aardgasloos gebouwd. En daar komen de maatregelen voor bestaande bouw bij. Veel huiseigenaren zijn zich daarvan bewust. Zij ondernemen volgens Stefan Jonkers nu al actie en maken steeds vaker een afweging tussen één van de volgende alternatieven voor een haard die op aardgas werkt.

Gashaard met biopropaan
“Biopropaan biedt het alternatief voor de aanvoer van gas”, vertelt Stefan. “Wanneer je geen aardgas meer kunt gebruiken betekent namelijk niet dat er helemaal geen gas meer mogelijk is. Je zult het alleen op een andere manier moeten aansluiten. Bijvoorbeeld door het gebruik van biopropaan. De werking van de haard blijft hetzelfde. Alleen wordt het gas nu door gasflessen in plaats van aardgas aangevoerd. Daardoor merk je weinig verschil met de huidige gashaard.”

De gasflessen worden minimaal één keer per seizoen vervangen. Het team van Haardencentrum Hoevelaken regelt dat graag voor je. Eenmalig of op regelmatige basis. “Bij de aanleg installeren we meetapparatuur die een melding geeft wanneer de gasflessen bijna op zijn. Super gebruiksvr iendelijk! Zo kun je ons op tijd inschakelen en zit je dus nooit zonder vuur!”

Good old houthaard
“De beleving van de houthaard is eigenlijk niet te evenaren”, vervolgt Stefan. “Het vuur van de haard is zo levendig. Dat geeft enorm veel warmte en sfeer!”
Tot zijn verbazing denken steeds meer Nederlanders daar zo over. “We zagen de laatste jaren een groei in haarden met meer bedieningsgemak. Die groei neemt nu af. Mensen vinden het weer leuk om met hout te spelen en het vuur op te stoken. Dat het meer tijd kost maakt ze dan niet uit.”

Natuurlijk spelen de duurzaamheidsmaatregelen hierin ook een rol.
“Mensen maken milieubewuste keuzes en kiezen daarom sneller voor een houthaard dan voorheen. We hebben het dan niet over de traditionele open haard, maar de moderne houthaard achter glas. Deze houden de warmte bij zich en hebben daardoor een lage uitstoot met een hoog rendement. Een prima en duurzaam alternatief. Vooral in de gasloze woning.”

Elektrisch voor optimaal gebruiksgemak
Als laatste is daar natuurlijk de elektrische haard. Hoewel de warmte en het vuur van een elektrische haard het meest verschillen van dat van echt vuur, kan een elektrische haard voor velen de beste optie zijn. Bijvoorbeeld voor huurders van (gasloze) appartementen zónder rookkanaal.

“Staat de VVE niet toe dat je een rookkanaal aanlegt? Dan kan een elektrische haard de oplossing bieden. Daarmee heb je namelijk wel de sfeer van een haard, maar dan zonder de aanpassingen in je woning. Bovendien worden de elektrische haarden steeds slimmer en geven de nieuwe modellen net zoveel warmte als de gas- of houthaard. Daarmee vormen ze ook voor gasloze woningen een prima alternatief.”

Voor vragen over gasloze haardoplossingen kun je terecht bij Haardencentrum Hoevelaken.

Al een gashaard in huis?

Geen probleem. Biopropaan is namelijk niet alleen voor kopers van een nieuwe haard een geschikt alternatief! Niet ieder land heeft dezelfde regels met betrekking tot de aansluiting van gas. Daarom hebben fabrikanten jaren geleden al methodes bedacht waarmee hun haarden in meerdere landen kunnen worden gebruikt. Namelijk door de toevoeging van meerdere standen.

In Nederland zijn alle gashaarden op dit moment aangesloten op aardgas. De komende jaren gaat dat veranderen en maken we de overstap naar andere gasbronnen. Doordat fabrikanten al jaren geleden onze gashaarden hebben voorzien van meerdere standen, is het dus alleen een kwestie van overschakelen om je gashaard klaar te maken voor een andere gasbron zoals biopropaan. Je gashaard hoeft dus nog lang niet de deur uit!

Lees meer over Haardencentrum Hoevelaken