Zo willen Barneveldse jongeren wonen

Geplaatst op: 08-10-2020

BARNEVELD – De gemeente Barneveld werkt aan een nieuwe Woonvisie voor de periode 2021-2025, met een doorkijk tot 2040. Jongeren zijn daarbij een belangrijke doelgroep. Via een enquête en (online) bijeenkomsten zijn hun woonwensen in kaart gebracht. Projectleider Mimi Stevens over de resultaten.

Even voor de duidelijkheid: wie zijn die jongeren precies?
Het gaat om iedereen tussen de 18 en 29 jaar in de gemeente Barneveld. We zien daarbij een tweedeling. Tot hun 25ste wonen de meeste jongeren nog thuis, daarboven wonen ze vaker al op zichzelf. Zo’n 70% van hen werkt en de rest studeert nog aan het beroeps- of hoger onderwijs.

Is deze groep op zoek naar een huis?
Ja, zo’n 40 procent van de jongeren wil binnen twee jaar verhuizen. Vaak omdat ze op eigen benen willen gaan staan of omdat ze plannen hebben om te gaan samenwonen of trouwen. 

Waar zouden ze graag willen wonen?
De meeste jongeren willen het liefst in de plaats blijven wonen waar ze nu al wonen. Het sociale netwerk speelt daarbij een belangrijke rol. Familie en vrienden wonen hier en dus blijven ze graag. Ook het feit dat het hier prettig wonen is en het hebben van werk in gemeente Barneveld worden genoemd als reden om in de gemeente Barneveld te blijven wonen. Veel jongeren willen daarbij graag in de eigen kern blijven wonen.

Naar welk type huis kijken ze rond?
De meeste jongeren hebben vrij traditionele woonwensen. Ze willen het liefst in een eengezinswoning of hoekwoning wonen. Studio’s en appartementen zijn minder populair. Een kleine groep jongeren ziet wel wat in een tiny house, maar de meesten willen toch wel zeker 100 m² aan ruimte hebben. 

En willen ze dan kopen of huren?
Wat opvalt is dat maar weinig jongeren zich zien wonen in een sociale huurwoning. De meesten schrijven zich ook niet in bij Huiswaarts, wat nodig is om te kunnen reageren in de sociale sector. In plaats daarvan oriënteren ze zich vooral op de koopsector. Dat komt waarschijnlijk door wat ze van huis uit hebben meegekregen. Barneveld is echt een kopersgemeente. 

Zijn die wensen in deze tijd haalbaar?
Dat is inderdaad een spanningsveld. Veel jongeren beginnen hier al op jonge leeftijd met werken en bouwen een leuk spaarpotje op. Ze vinden wonen belangrijk en bereiden zich echt voor om de woningmarkt op te gaan. Daar staat tegenover dat de huizenprijzen in Barneveld behoorlijk hoog zijn en nog altijd stijgen. Voor veel starters op de woningmarkt is het een uitdaging om een hypotheek rond te krijgen. Ook is de concurrentie groot als het gaat om koopwoningen in het goedkope en middensegment.

Zijn ze bereid om concessies aan hun woonwensen te doen?
In gesprekken met jongeren horen we wel dat als het niet lukt om te kopen, ze dan wel willen huren. Maar dan het liefst met lage maandlasten, zodat ze verder kunnen sparen voor een koophuis. Ook verhuizen naar bijvoorbeeld Ede of Veenendaal – waar je wat goedkopere koopappartementen hebt – wordt gezien als een beperkt alternatief. Dat is voor veel jongeren pas een optie als het hier echt niet lukt om een huis te vinden.

Ook goedkope woningen worden steeds duurder. Hoe zit dat en is daar niet wat aan te doen?
Dat heeft meerdere oorzaken, maar het zit in ieder geval niet zozeer in de grondprijs voor sociale koopwoningen. Die is in Barneveld lager dan in veel andere regiogemeenten. Wat wel meespeelt is dat bouwmaterialen duurder zijn geworden en arbeidskosten in de bouw zijn toegenomen en ook het aardgasloos bouwen extra geld kost. Ook worden hier nog altijd behoorlijk grote starterswoningen gebouwd. Dat is duurder en als de eerste koper vertrekt, schiet de prijs omhoog en zijn we dat huis kwijt voor de startersdoelgroep. Bij compactere woningen van zo’n 60 m² of een rug-aan-rugwoning heb je dat al minder, dus het zou een oplossing kunnen zijn om kleiner te bouwen. Ook innovatie in de bouw en meer flexibele woonvormen zouden kunnen bijdragen aan de betaalbaarheid van starterswoningen.

Wat doet de gemeente al voor jongeren met woonwensen?
We geven ze op verschillende manieren een steuntje in de rug. Zo kunnen ze gebruikmaken van de starterslening. Ook hebben we in de afgelopen jaren elk jaar zo’n 500 nieuwe woningen gebouwd, waarvan ongeveer een derde in het goedkope segment. Het liefst zouden we die betaalbare huur- en koopwoningen alleen vergeven aan ‘eigen’ jongeren, maar dat mag vanuit de wetgeving niet. We stimuleren het wel op verschillende manieren. Dan kan je denken aan de doelgroepenverordening of de zelfbewoningsplicht. Ook helpt het als makelaars en marktpartijen bij nieuwbouwprojecten betaalbare woningen alleen lokaal onder de aandacht brengen.

Wat gebeurt er met de input van de jongeren?
Die nemen we mee in het opstellen van de Woonvisie. Het is belangrijk dat we onze jongeren ook de komende jaren een goede plek kunnen blijven bieden om te wonen. Ze dragen immers bij aan de vitaliteit van onze gemeente.

Gemeente Barneveld | www.barneveld.nl | info@barneveld.nl | 14 0342 (netnummer niet nodig)