Wonen in je geboortedorp

Geplaatst op: 29-08-2022

ZWARTEBROEK – Ook op hogere leeftijd blijven wonen of terugkeren in het dorp waar je bent geboren en opgegroeid. In Zwartebroek is het mogelijk dankzij de bouw van Woonzorgcentrum Dwarsakker.

Wie het lichte, ruime complex aan de zuidkant van Zwartebroek binnenloopt, proeft het direct: hier wordt met plezier gewoond. En dat is precies wat Stichting Diensten Zorgcentrum Dwarsakker voor ogen heeft, vertelt voorzitter Henk Smit. Als geboren en getogen Terbroeker was hij er decennialang getuige van hoe ouderen en jonge stellen noodgedwongen uitweken naar omliggende dorpen als Nijkerk, Hoevelaken of Barneveld. Met de bouw van woonwijk Dwarsakker, en als sluitstuk het nabijgelegen woonzorgcentrum, is die nood deels gelenigd, vertelt Henk. Met 13 koop- en 31 huurappartementen (die deels via Midden Nederland Makelaars werden verkocht), waarvan 10 huurwoningen met 24-uurszorg, hebben hier 44 bewoners een plek gevonden waar ze in alle rust levensbestendig kunnen wonen. Voorzieningen als een huisarts, tandarts en fysiotherapeut zijn er binnen handbereik en via een bruggetje is een wandelingetje naar de supermarkt eenvoudig gemaakt.

Ons kent ons
De bewoners komen nagenoeg allemaal uit de directe omgeving, weet Henk. “Ze hebben hier vaak een levenlang gewoond en kunnen nu op oudere leeftijd blijven in het dorp waar ze zich thuisvoelen, waar hun familie woont en waar ze geworteld zijn. Bijna iedereen in dit complex kent elkaar dan ook, en draagt het op handen. De tuin wordt door vrijwilligers bijgehouden, er zijn spelletjesavonden en er is een gemeenschappelijke woonkamer waar iedereen welkom is. Dat kom je zelden tegen.”

Gezonde doorstroom
Het is kenmerkend voor de hechte gemeenschap in het dorp, geeft Henk aan, en het benadrukt de noodzaak voor een gezonde doorstroming op de lokale woningmarkt. “Gelukkig zit er beweging in de plannen voor de nieuwe woonwijk De Eendracht. Want hoe belangrijk is het om te kunnen blijven wonen op latere leeftijd. Of na je studie of werk terug te kunnen keren in het dorp waar je bent opgegroeid en waar je je thuisvoelt.”