Starter wil graag kopen

Geplaatst op: 08-10-2020

BARNEVELD – Ondanks de relatief hoge woningprijzen in Barneveld, zijn de meeste starters nog steeds op zoek naar een koopwoning. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente Barneveld heeft laten uitvoeren onder jongeren van 18 tot 29 jaar.

40% van de jongeren wil graag binnen twee jaar verhuizen. Een eigen koopwoning heeft daarbij de voorkeur. Als dat niet lukt, komt huren pas in beeld. Het liefst dan met lage maandlasten, zodat gespaard kan worden voor een eigen huis. Ook verhuizen naar bijvoorbeeld Ede of Veenendaal – waar je wat goedkopere koopappartementen hebt – wordt nauwelijks gezien als een alternatief. Dat is voor veel jongeren pas een optie als het hier echt niet lukt om hier een huis te vinden.

De meeste jongeren hebben vrij traditionele woonwensen, blijkt uit het onderzoek. Ze willen het liefst in een eengezinswoning of hoekwoning wonen. Studio’s en appartementen zijn minder populair. Een kleine groep jongeren ziet wel wat in een tiny house, maar de meesten willen toch wel zeker 100 m² aan ruimte hebben.
De vraag is of dat gaat lukken in de huidige markt. Een gemiddelde tussenwoning in Barneveld kost al snel 275.000 euro. Voor veel starters is het lastig om voor zo’n bedrag een hypotheek af te sluiten. Het onderzoek onder jongeren is uitgevoerd omdat Barneveld werkt aan een nieuwe Woonvisie.