Van optoppen tot de terugkeer van de hospita

Geplaatst op: 08-07-2024

BARNEVELD – Ook al wordt er de komende jaren volop gebouwd in Barneveld, het blijft lastig om een huis te vinden. In de provincie en landelijk wordt er daarom ook volop nagedacht over manieren om bestaande woningen beter te benutten. Wat zijn de opties en hoe haalbaar zijn ze?

Een extra verdieping bouwen op een bestaand appartementencomplex, flat of ander gebouw. Dat is optoppen. De provincie Gelderland denkt hiermee tot 2030 zo’n 12.000 extra huizen toe te voegen aan de woningvoorraad. Veel ervaring is er nog niet mee. Bovendien liggen er vooral kansen in stedelijke gebieden, waar al meer hoogbouw is en meer panden met platte daken zijn. Deze optie lijkt voor Barneveld minder kansrijk.

Op kamers gaan iets voor studenten? Als het aan minister Hugo de Jonge ligt niet. Hij maakt zich in zijn blessuretijd als woonminister nog sterk voor een wetswijziging, die hospitaverhuur makkelijker maakt. Daarbij verhuur je één of meerdere kamers van een woning. Je deelt samen met onderhuurders voorzieningen zoals een keuken, toilet of badkamer. Nu liggen hypotheekverstrekkers vaak nog dwars. Met tijdelijke hospitacontracten en de mogelijkheid om een contract te beëindigen als het huis verkocht wordt, denkt De Jonge hen over de streep te trekken. Dit is een optie in Barneveld, omdat de gemeente al beleid heeft voor kamerverhuur.

Woningsplitsen gaat een stapje verder. Daarbij wordt een huis in meerdere, zelfstandige woonruimtes gesplitst. Dat zou een antwoord kunnen zijn op de mismatch op de woningmarkt: er is veel vraag naar woningen voor alleenstaanden of stellen,  het aanbod bestaat vooral uit grotere eengezinswoningen. Ook wonen er veel mensen alleen in een groot huis. In Barneveld is het splitsen van woningen al een aantal jaar mogelijk, mits een huis meer waard is dan de NHG-grens. Vooralsnog lijkt het niet echt storm te lopen.

Leegstaande kantoren of winkels ombouwen tot woning; je hoort het regelmatig als het gaat over de woningnood. In de praktijk is het vaak lastig, bijvoorbeeld omdat er grote investeringen nodig zijn, de voorzieningen in de buurt niet geschikt zijn of er sprake is van juridische belemmeringen.