Starter wijkt uit naar huurhuis

Geplaatst op: 01-11-2021

BARNEVELD – Een koopwoning of een huurhuis bij de woningstichting? Dat zit er voor steeds minder jongeren in Barneveld in. Starters zijn steeds vaker aangewezen op een particuliere huurwoning.

Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen. Bijna een kwart (24,3%) van de jongeren die uit huis gaat in Barneveld, komt tegenwoordig in zo’n particuliere huurwoning terecht. Vijf jaar geleden was dat nog maar het geval bij één op de vijf (19,7%) van de starters. Het aantal jongeren dat van het ouderlijk  huis de stap naar een koopwoning (40,1%) of sociale huurwoning (12,1%) maakt is juist gedaald. Ook het delen van een woning is minder in trek bij Barneveldse jongeren die uit huis gaan.

De stap naar een particuliere huurwoning doet een stevige aanslag op het budget van jongeren die uit huis gaan. Gemiddeld bedraagt de particuliere huur van een woning 824 euro. Samen met de andere vaste woonlasten zorgt dat ervoor dat particuliere huurders bijna 40 % van hun inkomen uitgeven aan wonen. Dat is fors meer dan bij mensen die in een koopwoning of een sociale huurwoning wonen.

De Lokale Monitor Wonen is een initiatief van VNG, Aedes, Woonbond, G4 en G40. De cijfers in de monitor gaan over eind 2019. Sinds die tijd is de krapte op de woningmarkt nog verder toegenomen, waardoor waarschijnlijk nog meer jongeren aangewezen zijn op particuliere huur.