Rookmelderplicht voor iedereen

Geplaatst op: 23-06-2022

BARNEVELD – De rookmelderplicht geldt al jaren in nieuwbouwwoningen, maar per 1 juli 2022 moeten álle huur- en koopwoningen zijn voorzien van een rookmelder.

Op elke woonverdieping moet er een exemplaar hangen. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt zijn voorzien van een rookmelder. Voor speciale ruimtes, zoals een garage, werkplaats, atelier of keuken, is een rookmelder niet verplicht, maar natuurlijk wel te overwegen.Brandweer Nederland is blij met deze stap. “De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt. Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans je hebt om je huis veilig te verlaten.”Brandweer Nederland pleit al vanaf 2015 voor verplichting van rookmelders in bestaande bouw, zegt Hilda Raasing namens Brandweer Nederland. “Voor nieuwbouw geldt al dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Dat minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deze verplichting nu ook wil laten gelden voor bestaande bouw, stemt ons uiteraard zeer tevreden. We zien dat de landen om ons heen ons al voor zijn gegaan, we liepen in dat opzicht een beetje achter. Maar met minimale inspanningen en minimale kosten kunnen we enorme stappen voorwaarts maken in brandveiligheid. En daar is het ons om te doen.”

Ophangen
Een woning die niet bij de bouw al voorzien is van rookmelders moet op elke woonverdieping minimaal 1 rookmelder hebben hangen. Het advies van de brandweer is om zowel de vluchtroute als de ruimten waarin je slaapt te voorzien van een rookmelder. Hang de rookmelder aan het plafond – want rook stijgt op – en minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek. Het is de verwachting dat  de meeste verzekeraars de rookmelderverplichting niet van invloed laten zijn op de hoogte van de premie of op het uitkeren van een schadebedrag.

Onderhoud
Haal maandelijks de stofzuiger even langs de rookmelders. Als te veel stof zich ophoopt in een melder, functioneert die niet goed meer. Test de rookmelders elke maand door de testknop in te drukken. Wacht met het vervangen van een batterij niet tot deze helemaal leeg is, maar vervang ‘m op een vaste dag in het jaar.