Rijk draait aan thermostaat

Geplaatst op: 09-11-2020

BARNEVELD – Barneveldse woningbezitters die een nieuwe cv-ketel of (hybride) warmtepomp kopen, moeten tegenwoordig bij de installatie verplicht hun verwarmingssysteem laten afstellen.

De plicht geldt sinds dit voorjaar, maar daar is weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Veel woningbezitters zijn daardoor niet op de hoogte. Minister Ollongren bevestigde eind vorige maand na kamervragen van de VVD dat het zogenoemde waterzijdig inregelen en de temperatuurregeling per ruimte inderdaad verplicht zijn bij de vervanging van een cv-ketel, het plaatsen van een warmtepomp of het vernieuwen van radiatoren.

Logisch moment
“Dit zijn logische momenten om waterzijdig in te regelen, omdat huiseigenaren dan investeren in de verwarmingsinstallatie. Waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat het warme water op een goede manier over de radiatoren wordt verdeeld. Hiermee wordt het warmtecomfort verhoogd en kan een energiebesparing van minimaal 10% worden gerealiseerd”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij het waterzijdig inregelen wordt het temperatuurverschil tussen de aanvoer naar de radiator en het water dat teruggaat naar de cv-ketel geoptimaliseerd. Hierdoor verbetert de warmteafgifte en de warmteverdeling tussen radiatoren. Het is daardoor bijvoorbeeld makkelijker om die ene koude werkkamer warm te krijgen, zonder dat het in de woonkamer bloedheet wordt.

Minister Ollongren gaat er vanuit dat de kosten voor het waterzijdig inregelen maximaal 300 euro bedragen. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) kan dat bedrag oplopen tot 1500 euro. Deze kosten komen bovenop de aanschaf- en installatiekosten van de nieuwe cv-ketel of warmtepomp. VEH wil daarom dat de overheid woningbezitters compenseert.