Panelen op andermans dak

Geplaatst op: 10-11-2020

 BARNEVELD/KOOTWIJKERBROEK – Is je eigen dak niet geschikt voor zonnepanelen? Duurzaam Kootwijkerbroek heeft in samenwerking met ValleiEnergie een mooi aanbod ontwikkeld voor woningeigenaren, waarbij zij deelnemen in een project “Asbest eraf Zon erop”. Het eerste project wordt binnenkort uitgevoerd aan de Bloemendaallaan in Barneveld.

Duurzaam Kootwijkerbroek doet een financiële bijdrage in het saneren en vervangen van het asbestdak. In ruil daarvoor mag het vernieuwde dak vijftien jaar lang worden gebruikt om zonne-energie op te wekken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘postcoderoosregeling’. Burgers en bedrijven uit de buurt investeren daarbij in de aanschaf van zonnepanelen, wekken lokaal duurzame stroom op en realiseren rendement op hun investering. ValleiEnergie deelt de opgedane kennis en ervaring ook met andere Gelderse energiecoöperaties. Asbestdaken vormen een risico voor de gezondheid en het milieu. Door aantasting van deze daken als gevolg van weer, wind en mosaangroei komen er kankerverwekkende asbestvezels vrij. Elk jaar komt 1 tot 3 kilogram asbeststof vrij per 1.000 m2 dak.
Dankzij het project van Duurzaam Kootwijkerbroek kunnen Barnevelders die zelf geen zonnepanelen willen of kunnen plaatsen toch genieten van duurzame, via de zon opgewekte stroom.

Dat werkt zo
Het asbest wordt verwijderd door de eigenaar en de zonnepanelen worden aangeschaft door Duurzaam Kootwijkerbroek. Deze verkoopt de opgewekte energie door aan de energiemaatschappij en krijgt daarvoor de marktwaarde. De vijftig deelnemers in de coöperatie krijgen vervolgens een korting op hun energiebelasting. De subsidieregeling geldt voor 15 jaar.

Hoe kun je meedoen?
Meedoen kan door lid te worden van Duurzaam Kootwijkerbroek. Hiervoor betaal je eenmalig een inlegbedrag van 20 euro. Deelname is mogelijk als je woont in het postcodegebied 3771 of omliggende postcodegebieden 3784, 3772, 3773, 6741, 3774 en 3781. Je kunt als lid van Duurzaam Kootwijkerbroek vervolgens certificaten kopen. Deze certificaten geven recht op een uitkering.

Wat kost dat?
Een certificaat kost € 100 en vertegenwoordigt ca. 90 kWh per jaar. Over dat aantal kWh betaalt de energiemaatschappij de energiebelasting van € 10,50 inclusief btw terug op basis van de huidige tarieven. Je kunt deelnemen vanaf één certificaat, maar niet meer certificaten kopen dan je jaarverbruik. Voor een gemiddeld gezin zijn dat 39 certificaten. De kosten bedragen dan dus maximaal € 3.900,-. De uitbetaling is standaard 39 x € 10,50 = € 409,50 per jaar. De terugverdientijd is 9,5 jaar.

Ter vergelijking
Wat levert het op als je zelf zonnepanelen op je dak laat leggen? Bij eigendom van de zonnepanelen wordt meestal gebruikgemaakt van de zogenaamde salderingsregeling. Deze regeling wordt helaas vanaf 2023 jaarlijks afgebouwd met 11%. Voor de installatie van zonnepanelen voor opwek van 3.500 kWh zijn 10 panelen van vermogen 350Wp nodig. Voor een periode van 15 jaar moet bovendien rekening gehouden worden met onderhoud en reparatiekosten. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de omvormer. De kosten van de installatie bedragen circa € 5.000,-. De installatie heeft een levensduur van 15 jaar. Omdat de saldering afgebouwd wordt, is het bedrag dat terugverdiend wordt over 15 jaar € 590,00 per jaar. De terugverdientijd is dan 8,5 jaar. Dat is een jaar korter dan bij de certificaten, maar op de prijs voor eigen zonnepanelen bespaar je € 1.100,- als je meedoet met de coöperatie!

Meer informatie:
www.duurzaamkootwijkerbroek.nl
info@duurzaamkootwijkerbroek.nl