‘Meeste huurwoningen komen niet online’

Geplaatst op: 21-03-2022

BARNEVELD – Elke maand verwisselen in de gemeente Barneveld de nodige woningen van huurder. Maar dat gebeurt vaak achter de schermen en zonder dat deze huurwoningen online komen. Evelyn Hansma legt uit hoe dat zit en hoe je kans maakt op een huurhuis.

Hansma is verhuurspecialist bij Midden Nederland Makelaars. Ze vormt de schakel tussen vastgoedeigenaren en beleggers en particulieren die op zoek zijn naar een woning om te huren. In de gemeente Barneveld staan zo’n 4500 sociale huurwoningen en 3500 particuliere huurwoningen. “Ons aanbod zit vooral in de vrije sector. Dit zijn huurhuizen met een huurprijs vanaf 752,33 euro. Elke maand komen er een aantal van die woningen vrij. De nieuwe huurder komt vaak uit ons netwerk”, vertelt Hansma. 

Overbruggen
Denk bijvoorbeeld aan mensen die wachten op de oplevering van hun nieuwbouwhuis en hun eigen woning al verkocht hebben. “Wij kunnen ze dan vaak helpen met een tijdelijke huurwoning. Dat geldt ook voor doorstromers die hun huis via ons verkopen. Mocht de zoektocht naar een nieuw huis langer duren dan verwacht, dan is het fijn dat je niet bent aangewezen op bijvoorbeeld een chalet op een vakantiepark. Een deel van de verhuurders kiest er bewust voor om woningen niet permanent te verhuren. Zij hebben op deze manier de zekerheid dat huurders weer vertrekken.”

Huurvragen
Wil je weten wat er komt kijken bij het huren van een huis? Dan is de Open Huizen Dag op 26 maart een mooi moment om al je vragen te stellen. Ontdek bijvoorbeeld welke stukken je moet aanleveren, hoe het zit met de screening van huurders, welke inkomenseisen er gelden en hoe het zit met huurtermijnen. Ook kun je je natuurlijk inschrijven als zoeker, waardoor je meer kans maakt op een huurwoning.