Een huis kopen in 2022? Dit is wat er verandert voor jou

Geplaatst op: 01-10-2021

BARNEVELD – Een huis vinden in de gemeente Barneveld is in deze tijd niet makkelijk. Maar stel dat het je volgend jaar lukt, met welke veranderingen moet je dan rekening houden?

NHG-grens verder omhoog
Als woningkoper kun je volgend jaar voor duurdere huizen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. De kostengrens gaat namelijk omhoog van 325.000 euro naar 355.000 euro. Wanneer je energiebesparende maatregelen neemt, stijgt dat bedrag naar 376.300 euro. Reken je niet te snel rijk, want de huizenprijzen zijn in een jaar tijd net zo hard gestegen.

Lagere hypotheekrente aftrek
Wie veel verdient, kan volgend jaar minder hypotheekrente aftrekken. Het aftrekpercentage daalt van 43% naar 40%. De verlaging van de hypotheekrenteaftrek was al langer bekend en wordt gefaseerd doorgevoerd. Uiteindelijk kan je vanaf 2023 nog maximaal 37,1% van de rente aftrekken. De verlaging geldt alleen voor mensen die in de hoogste belastingschijf zitten. Dat is het geval als je jaarinkomen hoger is dan 69.398 euro.

Minder lenen door private lease
Private lease wordt steeds populairder, maar er zit een klein addertje onder het gras. Zo’n lening gaat namelijk zwaarder meetellen bij een hypotheekaanvraag. Nu wordt nog 65% van het bedrag dat je leent voor een private lease auto geregistreerd bij het BKR. Dat is vanaf 1 april 2022 de volle 100%. Hierdoor kun je dus minder lenen voor een woning als je zo’n private lease auto hebt.

Mogelijk opkoopbescherming
Vanaf 2022 kunnen gemeenten bepaalde buurten of wijken aanwijzen waarin geen huizen mogen worden opgekocht om te verhuren. Het doel van deze opkoopbescherming is om betaalbare koopwoningen beschikbaar te houden voor mensen die er zelf gaan wonen. Of er in Barneveld zo’n vorm van opkoopbescherming komt, is nog niet duidelijk. De SGP heeft er al wel vragen over gesteld aan het gemeentebestuur.

Subsidies voor verduurzamen
Sla je na de aankoop van een huis meteen aan het klussen om je woning duurzamer te maken? Dan zijn daar in 2022 weer nieuwe subsidiepotjes voor. Zo heeft het kabinet op Prinsjesdag een nationaal isolatieprogramma geïntroduceerd. Daar is 514 miljoen euro voor beschikbaar. Het is nog niet precies duidelijk hoe je aanspraak kunt maken op dat geld. De bestaande ISDE-subsidieregeling voor bijvoorbeeld een warmtepomp blijft ook bestaan. Ook komt er 288 miljoen beschikbaar om de aanschaf van hybride warmtepompen te stimuleren. Mogelijk gaat ook de energiebelasting nog op de schop. Het kabinet denkt op dit moment na over hoe kwetsbare huishoudens gecompenseerd kunnen worden voor de hoge energieprijzen.