Zo leuk is een natuurlijke tuin

Geplaatst op: 14-05-2018

BARNEVELD – Kunstgras, tegeltjes. Hartstikke leuk, maar een groene tuin geeft zoveel meer sfeer en leven, bewijzen de tuinmakers van Janse & Berkhof Tuinen dag in dag uit. Zoals bij de natuurlijke tuin van 6.400 m2 die ze momenteel aanleggen.

Of misschien is park een beter woord. Want het is een enorme lap grond (zie foto onderaan deze pagina) die de Barneveldse hoveniers momenteel in Rockanje omtoveren tot een heerlijke plek om te ontspannen en te spelen. “De tuin ligt rond een vrijstaande woning. Samen met de bewoners hebben we nagedacht hoe we die ruimte tot zijn recht kunnen laten komen, waarna onze ontwerper een voorstel heeft gedaan”, vertelt Dirk-Jan Janse.
Inmiddels komt dat 3D-ontwerp tot leven in het Zuid-Hollandse kustdorp. In de tuin zijn glooiingen aangebracht, waardoor de tuin diepte krijgt. “Je hebt steeds het gevoel: wat zou daar achter die heuvel liggen? Dat maakt een tuin spannend. De hoogteverschillen zorgen ook voor mooie zichtlijnen. Vanuit de keuken in huis kijk je bijvoorbeeld precies tussen twee heuvels door”, vult mede-eigenaar Jan Berkhof aan.
De tuin heeft natuurlijk een mooi zonneterras om lekker te ontspannen. Een eigen eilandje, een trampoline en jacuzzi maken het plaatje helemaal af. Maar als je het de mannen van Janse & Berkhof Tuinen vraagt, is het de beplanting die deze tuin pas echt bijzonder maakt. “De basis bestaat uit bodembedekkers die makkelijk te onderhouden zijn en onkruid geen kans geven. Verder werken we veel met heesters. Daar hoef je ook weinig aan te doen en ze versterken de dieptewerking van de tuin. Verder hebben we gespeeld met functies, kleuren en bloeitijden van beplanting. Door dat slim te doen, is je tuin in elk seizoen een plaatje.”

Duurzame tuinen
De groene, natuurlijke tuin is één van de handelsmerken van Janse & Berkhof Tuinen. Sinds kort voegen de Barneveldse hoveniers daar nog een dimensie aan toe. Geïnspireerd door NL Green Label word steeds vaker gekozen voor bomen en planten die een slimme functie in de tuin hebben. “Een notenboom bij het terras houdt muggen op afstand. Een Eleagnishaag haalt veel fijnstof uit de lucht.”
Zo zijn er tal van voorbeelden denkbaar van planten en bomen die bijdragen aan de biodiversiteit. En die kun je ook prima in een wat kleinere tuin achter bijvoorbeeld een middenwoning toepassen volgens de twee hoveniers. Denk bijvoorbeeld aan inheemse bloemen en plantensoorten met verschillende vormen, zodat vlinders en insecten zich thuisvoelen. Waardoor de kans ook weer toeneemt dat er straks vogels in je tuin te zien zijn. “We merken dat steeds meer mensen dat belangrijk vinden. Gelukkig, want de biodiversiteit in Europa neemt snel af. Als we zo doorgaan zien onze kleinkinderen straks geen vlinder meer vliegen.”
Bovendien, zeggen Jan en Dirk-Jan, blijkt uit meerdere onderzoeken dat je je gelukkiger, fitter en gezonder voelt in een groene omgeving. “Bomen, planten en bloemen zorgen dus voor veel meer dan alleen sfeer in je tuin. Wij willen daarom mensen inspireren om duurzame keuzes te maken. Uiteindelijk beslis je natuurlijk zelf, maar wij laten graag zien welke natuurlijke alternatieven je hebt en dat een groene tuin helemaal niet veel tijd hoeft te kosten qua onderhoud.”

Infiltratie in de bodem
Om klanten nog meer mogelijkheden te bieden, verdiepen de medewerkers van Janse & Berkhof Tuinen zich voortdurend in trends, ontwikkelingen en nieuwe tuinmogelijkheden. Ook volgen ze volop opleidingen, bijvoorbeeld op het gebied van bodemanalyse. “Zitten er voldoende voedingsstoffen in de grond, hoe is het gesteld met de zuurgraad van de bodem? Als je dat weet, kun je maatregelen nemen die ervoor zorgen dat nieuwe planten en bomen een zo groot mogelijke kans hebben om aan te slaan.”
En als we het dan toch over bodemzaken hebben: Janse & Berkhof Tuinen komt ook regelmatig met oplossingen om regenwater beter weg te laten lopen. Zo werd recent in een tuin in Arnhem lava onder het gazon gefreesd, waardoor de bodem een open structuur kreeg. Het water loopt daardoor makkelijker weg. “Maar we passen ook vaak grind of drainage toe, waardoor je minder kans hebt op wateroverlast bij hevige regenbuien. Er zijn interessante subsidies beschikbaar als je de afwatering van de riolering afkoppelt. Zo help je de natuur een handje en word je er zelf ook nog beter van!”

3D-ontwerp en virtual reality in de tuin
Janse & Berkhof Tuinen is een allround hoveniersbedrijf uit Barneveld dat tuinen ontwerpt, aanlegt en onderhoudt, en bomen verzorgt. Dat gebeurt met een team van zes medewerkers die zich steeds blijven ontwikkelen. Janse & Berkhof Tuinen werkt bovendien regelmatig samen met landschapsarchitecten of bodemanalisten. Zo probeert het hoveniersbedrijf haar klanten steeds opnieuw te verrassen. Dat gebeurt niet alleen in de tuin, maar ook daarbuiten. Zo maakt Janse & Berkhof Tuinen sinds kort 3D-ontwerpen van tuinen. Dat geeft veel meer inzicht in hoe je nieuwe tuin er straks uit ziet dan een plattegrond. En de volgende stap? Die komt er al aan. “We verkennen nu de mogelijkheden van Virtual Reality. Hoe gaaf is het als je straks met een VR-bril op alvast een rondje kan lopen in je nieuwe tuin?”