Wolleswinkel Hofman Advocaten: niet kopen zonder kijken!

Geplaatst op: 01-11-2021

BARNEVELD – De gekte op de huizenmarkt lijkt zijn hoogtepunt nog niet bereikt te hebben. Kopen zonder de woning eerst te bezichtigen? Het is allang geen uitzondering meer. Terwijl dat niet zonder risico is, waarschuwt advocaat Jaap Wolleswinkel.

Risico
Vorig jaar heeft hij bij het kopen van een huis zelf de spanning op de woningmarkt ervaren. Hij zou het niet overwegen, kopen zonder kijken, maar in de huidige krappe woningmarkt  is snel handelen geboden en de verleiding om te bieden zonder bezichtiging is best begrijpelijk. Toch vormt het een enorm risico, vertelt hij. Want tijdens een bezichtiging zijn er talloze grote en kleine zaken waar je op moet letten. Denk aan kleine details als de afwerking van een woning, maar ook verzakkingen in de muur of de klassieke ‘boktor in de kap’ kunnen je voor vervelende verrassingen achteraf zetten. Wie blind een huis koopt, zal moeten vertrouwen op de verkopende makelaar. Maar de ervaring leert dat die meestal niet tot in detail gaan wat betreft de mankementen.

Juridische blik
Een juridische blik? De wet kent een onderzoeks- en mededelingsplicht. Enerzijds is de verkoper verplicht om alle relevante informatie te delen met de koper. De koper op zijn beurt moet onderzoek doen naar de woning. Als de verkoper bewust iets heeft verzwegen, is hij in beginsel aansprakelijk. Als de verkoper alles heeft verteld en de koper zonder enig onderzoek de woning gekocht heeft, kan het zijn dat koper zelf voor de kosten op moet draaien. Meestal is er bij verborgen gebreken geen opzet in het spel, vertelt Jaap, maar dat maakt de situatie er niet minder onaangenaam op. De eerste actie die hij of een van zijn collega’s onderneemt in zo’n geval? “We leggen eerst uit wat de rechten zijn van onze cliënt. Wat is wel en wat is niet mogelijk. Vervolgens gaan we oplossingsgericht te werk. Niet meteen de zaak op de spits drijven, maar eerst kijken in hoeverre een verkopende partij bereid is om de schade te herstellen of in elk geval een deel van de schade te vergoeden. Ga dus niet zelf aan de slag met herstelwerkzaamheden of reparatie.” Als koper en verkoper er samen niet uitkomen, belanden ze nogal eens voor de rechter, is de ervaring van Jaap. “Wees daarom verstandig en win gelijk vanaf het begin al advies in bij een advocaat.”

Tip van Jaap
De tip van Jaap? Voorkom ellende, en ga altijd eerst het huis bezichtigen voordat je een bod uitbrengt, want anders is het risico nou eenmaal veel groter dat je (verborgen) gebreken over het hoofd ziet. “En neem altijd iemand mee, zodat je meerdere ogen hebt die de woning kunnen bekijken. Dat kan een aankoopmakelaar zijn, maar ook een bekende die beter dan gemiddeld weet waarop je moet letten kan al heel behulpzaam zijn.”

In gesprek
Als advocaat die ook nog eens een bijzonder interesse heeft in bouw en vastgoed ziet hij de gevolgen van overhaast een huis kopen van dichtbij. Maar ook in de bouw lijkt er sprake van oververhitting. “Aannemers zitten tot hun nek in het werk waardoor er minder ruimte is voor nazorg, meerwerk en het opvangen van tegenvallers. Discussie over de oplevertermijn en stagnering van de bouw ligt dan op de loer. Vaak wordt het werk ook verder vooruit gepland, wat met de huidige prijsstijgingen tot een ander kostenplaatje kan leiden. Zowel voor aannemers als particulieren geldt het advies: voorkom verkeerde verwachtingen en leg de belangrijkste afspraken goed vast. Ontstaat er toch een verschil van inzicht: ga dan in alle redelijkheid het gesprek aan en zoek naar een goede oplossing. Wij kunnen daarin met raad en daad assisteren.”

Wolleswinkel Hofman Advocaten | Stationsweg 43 | Barneveld | 0342 – 49 10 28 | www.wolleswinkelhofman.nl