‘Rookmelder is aanvulling op je zintuigen’

Geplaatst op: 23-06-2022

Heb je nog geen rookmelders in huis? Dan wordt het tijd om ze aan te schaffen. Per 1 juli zijn deze kleine apparaatjes verplichte kost voor elke woning. Daarom vijf vragen aan preventiespecialist Wouter Hazeleger van Fire Prevent!

Waarom worden brandmelders verplicht?
Eigenlijk heel simpel: per jaar komen er in Nederland tientallen mensen om het leven door woningbranden. En dat aantal stijgt jaarlijks. En dan te bedenken dat het gros van de Nederlanders toch geen rookmelders in huis heeft. Op het moment dat je in diepe slaap bent is het voor je lichaam niet altijd meer mogelijk om een uitslaande brand te herkennen door bijvoorbeeld je zicht of geur. Daarom zijn rookmelders een geweldige aanvulling op je eigen zintuigen, ze maken je namelijk echt wel wakker als iets aan de hand is. Je moet echt een diepe slaper zijn als je niet wakker wordt van de gemiddelde rookmelder, want die maakt een oorverdovend geluid. Dankzij jarenlange lobby van de Brandwondenstichting is de verplichting per 1 juli nu een feit.

Waar hang ik de brandmelders op?
Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. Hang ze op de overloop en gang waar deuren op uitkomen. Nog verstandiger is om ook in elke slaapkamer een exemplaar op te hangen. Hier worden vaak accu’s van telefoons opgeladen. Zeker als er geen goede, oorspronkelijke lader wordt gebruikt is er kans op kortsluiting. Ook is het raadzaam een melder te hangen in de buurt van de wasmachine of de plek waar accu’s van elektrische fietsen worden opgeladen. In een kelder of vliering die alleen voor opslag wordt gebruikt ben je niet verplicht om een rookmelder op te hangen. Bevestig je rookmelder(s) zo hoog mogelijk, want rook stijgt op. Een koolmonoxidemelder hang je ter hoogte van de cv-ketel. Zorg er ook altijd voor dat je goed bij de melder kan als hij onderhoud nodig heeft of als je een test wilt doen.

Hoe weet ik of een brandmelder werkt?
Je moet ze regelmatig even testen. Als geheugensteuntje kan je dat bijvoorbeeld doen op de eerste maandag van de maand, als je buiten de sirenes hoort. Ook moet je ze regelmatig schoonmaken: zet twee keer per jaar de stofzuiger er even op.

Welke brandmelder moet ik kiezen?
Alle exemplaren in onze Fire Safety Shop voldoen aan strenge eisen, anders zouden we ze niet verkopen. Er is uiteraard verschil in kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van rookmelders, bijvoorbeeld als het gaat om de levensduur of connectiviteit met bijvoorbeeld je smartphone. Bij alle verschillende rookmelders staat opgenomen wat hun eigenschappen zijn en hoe ze zich onderscheiden van hun alternatieven. Melders met de code 14604 voldoen aan de gestelde normen.

Kan ik de installatie ook uit handen geven?
Natuurlijk. Kom je er niet uit, dan bevestigen wij voor €75 de door jou bestelde rookmelders, zodat je zeker weet dat ze optimaal werken. Bij het plaatsen van rookmelders in je winkelmand in onze webshop krijg je automatisch de optie om installatie toe te voegen.