‘De notaris doet meer dan je denkt’

Geplaatst op: 05-07-2021

BARNEVELD – Trouwen of samenwonen. Een geboorte of juist een overlijden. Het kopen van een woning of het starten van een bedrijf. Op de mooie en mindere momenten van het leven kom je in aanraking met de notaris. Maar waarom moet dat eigenlijk? En wat doet een notaris precies? We vroegen het Steven van den Brink van Notariskantoor Dangremond.

Wanneer moet ik naar een notaris?
Als je iets officieel wilt laten vastleggen, dan heb je in Nederland voor een aantal zaken een notaris nodig. Denk aan het regelen van een testament bij het krijgen van een eerste kind. Het starten van je eigen bedrijf of het kopen van een woning. Maar ook als je ouder bijvoorbeeld komt te overlijden of je wilt regelen dat iemand je zaken kan behartigen als je dement wordt. Kortom, in veel belangrijke fases van je leven kom je met de notaris in aanraking.

Wat doet de notaris dan precies?
Een notaris helpt mensen om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen. Dat wil zeggen dat we bijvoorbeeld afspraken bij de koop of verkoop van een huis, het opstellen van een samenlevingscontract of zaken rond je onderneming vastleggen in een notariële akte. Zo’n akte heeft een belangrijke meerwaarde in onze samenleving en kan een groot verschil maken in een rechterlijke procedure. Wat bij de notaris is vastgelegd kan niet zomaar veranderd worden door één van beide partijen en heeft een sterke bewijskracht. Vanuit onze juridische kennis geven we bovendien advies over jouw specifieke situatie. Daarbij letten we op de belangen van alle betrokkenen.

De gang naar de notaris is niet altijd een vrije keuze, zoals bij het kopen van een huis. Waar betaal ik voor?
Het resultaat van een akte lijkt inderdaad heel simpel. Je gaat langs bij de notaris, neemt de akte samen door en ondertekent deze. Maar voordat je bij dat tekenmoment aangekomen bent, is er op de achtergrond heel veel gebeurd. We doen voordat de akte wordt getekend uitgebreid onderzoek. Neem een woningverkoop: de notaris controleert altijd of de verkoper wel écht de eigenaar is en of er geen andere belemmeringen voor de overdracht zijn. Ook onderzoeken we waar de geldstromen vandaan komen en welke bepalingen in de akte moeten worden opgenomen. Denk aan erfdienstbaarheden of speciale gemeentelijke regels en verplichtingen die voor de woning gelden. Is er getekend? Dan registreren we het afschrift van de leveringsakte en de hypotheekakte in de openbare registers en zien we erop toe dat het geld op de juiste plek terechtkomt en de verkoper de woning daadwerkelijk overdraagt. Verder hebben we niet alleen jarenlang kennis en ervaring opgedaan op juridisch gebied, maar we houden die kennis ook continu up-to-date.

Tegenwoordig kan er veel online. Zelfs bepaalde notariële zaken. Hoe zit dat?
Net als in veel andere sectoren worden ook in het notariaat zaken geautomatiseerd, zoals de meer standaard aktes. Het leven is alleen zelden standaard. Elke situatie is weer anders. Bijvoorbeeld op het gebied van levenstestamenten (waarin je vastlegt wie er voor jou beslissingen mag nemen als jij dat door omstandigheden zelf niet meer kunt), testamenten en huwelijkse voorwaarden heeft de adviserende rol van de notaris absoluut meerwaarde. Heb je niets over het hoofd gezien? Is de juiste route bewandeld? Een goed advies kan bovendien helpen om tijd en geld te besparen. Wat ook belangrijk is, is dat je bij een lokaal kantoor als het onze de mogelijkheid hebt om de zaken te bespreken in een persoonlijk gesprek. Om face-to-face je vragen te stellen aan iemand die jouw situatie en omgeving kent. Die persoonlijke benadering valt niet te automatiseren.

Dangremond: lokaal, betrokken en vertrouwd
Steven van den Brink staat aan het hoofd van het oudste notariskantoor van Barneveld. Begin vorig jaar nam hij, na bijna vijftien jaar in dienst te zijn geweest, het stokje over van de inmiddels gepensioneerde Aart Dangremond. Steven wordt bijgestaan door toegevoegd notaris Harry van Kasteel en een team van kandidaat-notarissen, diverse andere juristen en ondersteunende medewerkers. “Een mooie mix van ervaren krachten en jonge starters, allen met een flinke dosis vakkennis”, vertelt Steven. “De kracht van een middelgroot notariskantoor als het onze is dat wij op alle rechtsgebieden – onroerend goed, familierecht en ondernemersrecht – meerdere juristen hebben zitten. Hierdoor ben je verzekerd van een goed advies. Tegelijk zijn we klein genoeg om persoonlijk betrokken te zijn. Vrijwel alle collega’s en ikzelf zijn afkomstig uit deze regio. We kennen de mensen en de lokale mentaliteit. Die benaderbaarheid vinden we heel belangrijk. Of je de notaris nou nodig hebt bij een vrolijke of een verdrietige gebeurtenis, mensen komen bij ons kantoor omdat ze kwaliteit zoeken en op een prettige manier behandeld willen worden.”

Notariskantoor Dangremond | Kapteynstraat 15 | Barneveld | 0342 – 40 45 80 | www.denotaris.info