Een groen tuin is hot en gezond

Geplaatst op: 23-06-2019

BARNEVELD – Een betegelde tuin? Dat is geen optie meer. Althans, niet als het ligt aan de hoveniers van Janse & Berkhof Tuinen. Zij adviseren méér groen, want dat is goed voor mens, natuur en milieu. Bovendien kost het lang niet zoveel onderhoud als de meeste mensen denken. Tijd om de voordelen eens op een rij te zetten. Hovenier Dirk-Jan Janse vertelt er meer over.

De natuur heeft ruimte nodig om te groeien en de mens moet daarbij helpen. Dat is ook in ons eigen belang. Groen doet namelijk meer dan je denkt, vertelt Dirk-Jan Janse. We zitten op het kantoor van Janse & Berkhof Tuinen op De Briellaerd in Barneveld. “Elke plant heeft een eigen functie. De ene plant dient als geneesmiddel voor de mens. De ander als kruid in onze pasta. En dan heb ik het alleen nog maar over de planten die iets doen voor de mens. Er zijn daarnaast nog miljoenen planten die de natuur in stand houden. Die moeten ook zeker niet vergeten worden.”

Het hele jaar in bloei
De hoveniers geven voortdurend aandacht aan biodiversiteit in de tuin. Simpelweg: een combinatie van planten die elkaar versterken, vertelt Dirk-Jan. “Waar sommige planten in de zomer groeien, doen anderen dat
in de winter. Een mix van beiden zorgt dat de tuin het hele jaar door bloeit. Niet alleen biologisch verantwoord, maar ook erg mooi.”

Dirk-Jan weet waar hij het over heeft. Janse & Berkhof Tuinen groeit langzaam maar zeker uit tot dé groenspecialist van de regio. Een titel die ze graag en met trots dragen. Niet voor niets werd de onderneming vorig jaar partner van NL Greenlabel. Een label dat in één oogopslag inzicht geeft in de duurzaamheid van een tuin. Vergelijkbaar met het energielabel, vertelt Dirk-Jan. “Het label maakt je bewust van de score van materialen en planten in de tuin. Ook handig voor ons, want wij kunnen bij het ontwerp al aangeven hoe duurzaam een tuin is zonder teveel op details in te gaan. Dat maakt de groene tuin makkelijk en bespreekbaar.”

Lekker gezond!
Veel mensen denken dat een groene tuin veel onderhoud vraagt, maar niets is minder waar. “Je hebt ook onderhoudsvriendelijke groene tuinen, maar voor groen moet je wel iets doen”, vervolgt Dirk-Jan lachend. “Dat maakt het juist leuk, want tuinieren is erg gezond. Je bent lekker buiten en beweegt veel. Hoef je gelijk niet meer naar de sportschool! Bovendien leer je er veel van. En heb je erg écht een hekel aan? Dan kun je het altijd nog uitbesteden. Wat dat betreft keuze genoeg!”

Dirk-Jan en zijn compagnon Jan zijn blij dat steeds meer Barnevelders inzien dat groen belangrijk is. “Onlangs kregen we nog een aanvraag van een gezin dat wel een heel groene wens had”, vertelt Dirk-Jan. “De meeste mensen bestraten een deel van de tuin voor een terras. Deze bewoners niet. Die wilden enkel een pad naar de schuur. Voor de rest alleen maar groen. Niet iedereen wil dat. En dat hoeft ook niet, want alle kleine beetjes helpen.”

Gouden tip
Staat de renovatie van de tuin al langer op de agenda? Dan heeft Dirk-Jan nog een tip: “Denk van tevoren goed na over de beleving van je tuin. Gaat deze tuin zorgen dat jij écht het hele jaar door geniet van je tuin? Als het antwoord ‘nee’ is of je twijfelt, dan doe je jezelf tekort. En wordt het tijd om het ontwerp aan te passen.” Zijn belangrijkste advies? “Accepteer de natuur zoals die is, want dat is de manier waarop wij onze mooie aarde kunnen doorgeven aan de volgende gene
ratie.”

Krijgt jouw tuin duurzaamheidslabel A?

NL Tuinlabel is een initiatief van NL Greenlabel. In het leven geroepen om te zorgen dat we de dramatische achteruitgang van biodiversiteit een halt toeroepen. Het gaat namelijk erg slecht met de broedvogels en ook de insecten verdwijnen in een rap tempo uit onze leefomgeving. Dat heeft consequenties die wij niet kunnen overzien en daarom werd NL Tuinlabel bedacht: een handig hulpmiddel dat inzicht geeft in de duurzaamheidsscore van de tuin. 

Om de duurzaamheidsscore te bepalen, wordt er onder meer gekeken naar gevarieerde beplanting, wateromvang, terrassen, diversiteit aan flora en duurzame materialen in de tuin.

Benieuwd welk label jouw tuin krijgt? Of wil je meer informatie over een groene tuin. De hoveniers van Janse & Berkhof Tuinen vertellen je graag meer!

Lees meer over Janse Berkhof Tuinen