Genieten in de tuin deze zomer

Geplaatst op: 14-05-2020

 

BARNEVELD – Ben je ook zo goed bezig met de verduurzaming van je woning? Zonnepanelen, isolatie, misschien zelfs een warmtepomp. Gek genoeg vergeten we vaak één belangrijk onderdeel van onze woning: de tuin. Janse & Berkhof Tuinen maakt duurzame, groene tuinen die beter zijn voor mens, dier en milieu. En die je ook nog eens weinig werk opleveren!

Wie geen tijd of zin heeft om te tuinieren kiest dikwijls voor een ‘onderhoudsvrije’ tuin. Zo’n tegellandschap waar je hooguit de bezem doorheen haalt als je lekker op het terras wilt loungen. Klinkt logisch. Toch blijkt uit onderzoek dat een tegeltuin helemaal niet zo onderhoudsarm is als de meeste mensen denken. Je bent zelfs evenveel tijd kwijt met het onderhoud van een tuin met veel verharding als bij een groene en natuurlijke tuin. Dit komt doordat er relatief veel onkruid te wieden is. Ook moet je regelmatig poetsen om je terras en straatje schoon en mosvrij te houden.

Een écht onderhoudsarme tuin

“Dan kun je dus beter voor een groene tuin kiezen, want die heeft een aantal fijne voordelen, zeker in de zomer”, tipt hovenier Dirk-Jan Janse van Janse & Berkhof Tuinen. “Ga op een warme dag maar eens naar het bos. Je merkt dan direct dat het er koeler is door het groen. Zo is het ook in je tuin. Zelfs al heb je geen bomen maar alleen een gazon of groene borders, dan is het er nog steeds koeler. Het verschil in temperatuur tussen een tegeltuin en een duurzame, groene tuin kan oplopen tot wel 5 graden. Dat komt doordat steen veel warmte opneemt en uitstraalt.”
Maar misschien wel het belangrijkste voordeel? Dirk-Jan: “Als je je tuin slim inricht qua beplanting kun je een écht onderhoudsarme tuin creëren. Kies bijvoorbeeld voor vaste planten. Die zorgen al snel voor een dekkend bladerdek waardoor er bijna geen onkruid tussen de planten groeit. Door de schaduw van de bladeren hoef je ook minder te sproeien, wat beter is voor milieu en portemonnee. Zodra je tuin mooi volgroeid is, hoef je amper nog onderhoud uit te voeren. Enkel nog snoeien aan het begin en het einde van het buitenseizoen en je hebt er de hele lente en zomer geen omkijken naar.”​

Duurzaamheidskeurmerk voor je tuin

De mannen van Janse & Berkhof Tuinen zijn gek op groen en natuur. Zo gek zelfs, dat ze als eerste in de wijde regio zichzelf NL Greenlabel-hovenier mogen noemen. Een landelijk keurmerk waar tv-hovenier Lodewijk Hoekstra het gezicht van is. “Onze specialisatie bij Janse & Berkhof Tuinen is het aanleggen van duurzame tuinen”, vertelt Dirk-Jan. “Een duurzame tuin is het hele jaar door groen of in bloei doordat er een goede mix van planten, bomen en kruiden zijn toegepast. Dat is niet alleen fijn voor de mens omdat het je blij maakt, al die bloemen en planten bieden ook een natuurlijke leefomgeving met beschutting voor dieren in je tuin. Bijen en vlinders die bloemen bestuiven. Maar ook wormen die je tuin omwoelen en zo zorgen voor een gezonde grasmat. Al die beestjes hebben een functie waar je gebruik van kunt maken.”

De hoveniers worden blij van die biodiversiteit en vinden het leuk als ze mensen enthousiast kunnen maken over meer groen in de tuin. “Het is eigenlijk een kwestie van omdenken. Accepteer onkruid in je tuin en richt je tuin meer natuurlijk in. Natuurlijk is het jammer als slakken je hosta’s aanvreten, maar ze zijn ook hard nodig voor het opruimen van je tuin. Ook gras hoeft niet zo vaak te worden gemaaid, want dan krijg je bloeiende klavers en andere mooie plantjes. En als je afgevallen blad laat liggen, creëer je een natuurlijke overwinterplaats voor kleine bodemdiertjes die belangrijk zijn voor de bodemkwaliteit én heb je natuurlijke bemesting. Een levende tuin is goed voor iedereen en vergroenen is niet moeilijk, dus trek die stenen eruit en ga lekker met planten aan de slag.”

NL Tuinlabel: het energielabel voor je tuin

Janse & Berkhof Tuinen is de eerste NL Greenlabel-hovenier in de regio. Dat keurmerk kun je vergelijken met het bekende energielabel voor je huis. Via de app Tuincheck (zie pagina XX) kun je berekenen hoe groen en duurzaam jouw tuin nu al is. Maar wat kun je aanpassen als je jouw label D tuin wilt upgraden? Door klimaatverandering komen droogte en heftige regenbuien meer voor. Een groene tuin vangt regenwater op en hoeft minder vaak besproeid te worden. Maar ook waterdoorlatende bestrating helpt tegen wateroverlast. Let bij de aanschaf van producten, materialen en planten wat vaker op de herkomst. Een tuintegel uit China is stukken minder duurzaam dan die uit eigen land of één die je hergebruikt. En ook houtsoorten zoals eikenhout hebben geen vervuilende reis van duizenden kilometers afgelegd. Wil je meer insecten, vogels en egels in je tuin, kies dan voor verschillende beplanting. Hoog en laag. Een vlinderstruik is meteen winst. En laat bladeren liggen voor de egels en kruipers. Scheelt jou weer bemesten.

Lees meer over Janse Berkhof Tuinen

 

Andere Reportages