Doe de buitenboel in een handomdraai!

Geplaatst op: 12-05-2018

BARNEVELD – Goed nieuws voor de doe-het-zelf-schilders in Barneveld! R. van de Beek Verf & Behang geeft advies over hoe jij de buitenkant van je woning in no-time voorziet van een frisse laag verf. Met de kwaliteit van professioneel schilderwerk!

Peter Kleijer en Gert Woudenberg zijn verkoopadviseurs bij R. van de Beek Verf & Behang. Als experts weten zij precies waar de huis-tuin-en-keuken-schilder normaliter tegenaan loopt. Daarom delen zij hun geheimen voor goed schilderwerk.

STAP 1
Wassen en controleren
“Voor een mooi eindresultaat is een goede basis noodzakelijk”, vertelt Peter. “Door de ondergrond te reinigen zie je waar schade is ontstaan en kun je de kwaliteit controleren. Het is aan te raden hiervoor een goede verfreiniger te gebruiken. Deze bevat de juiste bestanddelen en zorgt dat het schilderwerk niet beschadigt. Met een schoonmaakmiddel als allesreiniger heb je die garantie niet.”

Er zijn nog steeds veel misverstanden over het reinigen van schilderwerk. Zo denken veel mensen dat je eerst schuurt en dan reinigt. Een veelgemaakte fout, vertelt Peter. “Met verfreiniger verwijder je vuil en vettigheid van het schilderwerk. Als je eerst gaat schuren dan schuur je het vuil in de ondergrond, waardoor je na het schilderen onthechting kunt krijgen. Daarom is het des te belangrijker om deze volgorde aan te houden en dus te beginnen met schoonmaken.”

STAP 2
Schuren
Zodra de oude verflaag is gereinigd kun je beginnen met schuren. Het ideale resultaat? Dat is een ondergrond die egaal en dof is, legt Peter uit. “Je schuurt net zolang totdat je het gewenste effect bereikt.” Welk schuurpapier je nodig hebt is afhankelijk van de ondergrond. Daar geeft Peter of één van zijn collega’s je graag advies over.

STAP 3

Kitten en plamuren
Nu de basis is gelegd wordt het tijd voor kitten en plamuren. “Met kitten dicht je de naden tussen bijvoorbeeld een glaslat en een kozijn”, vertelt Peter. “Daarmee voorkom je dat er water in kan komen en er vochtschade kan ontstaan. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je gebruikmaakt van plamuur of kit van goede kwaliteit, want anders loop je alsnog risico op vochtschade. Met plamuren herstel je beschadigingen zoals houtrot. Dat zorgt niet alleen voor een gladde ondergrond, maar voorkomt ook dat houtrot verergert en je hele kozijn aantast. Zo knap je het schilderwerk langzaam weer op!”

STAP 4

Grondverf
Na het eventueel herstellen van de schade kan de ondergrond in de grondverf gezet worden. Een tip van Peter? Kies voor een goede primer of grondverf. “Bij R. van Beek maken wij gebruik van de primer of grondverf die hoort bij de aflak. Of dat nu gaat om verf van Meesterklasse, Boonstoppel, Veveo of Sikkens maakt niet uit. De combinatie van de juiste grondverf met hoogglans aflak van één merk zorgt voor een optimaal systeem wat de levensduur van de verflaag zo lang mogelijk maakt. Dat kan negen jaar zijn of in geval van overdekt buitenwerk zelfs nog wel langer.”

STAP 5

Schilderen!
Eindelijk is het tijd voor het echte schilderwerk. Maar voordat je begint is het volgens Peter verstandig om eerst naar je gereedschap te kijken. Als er namelijk iets van invloed is op het eindresultaat, dan is het wel de kwast. “Veel mensen focussen zich alleen op de verf”, vertelt hij. “Terwijl de kwast minstens zo belangrijk is.” In de winkel van R. van de Beek vind je naast een groot assortiment aan verf daarom ook kwasten in diverse soorten en maten. “Wij raden altijd aan gebruik te maken van een professionele schilderskwast. Deze kwasten ‘verharen’ bijna niet en geven het beste resultaat.”

Met het afschilderen van de oppervlaktes rond je het schilderwerk af. Voor een optimaal resultaat adviseert het team van R. van de Beek minimaal één keer per jaar onderhoud uit te voeren. Heb je nog vragen over het schilderwerk of de producten die Peter adviseert? Kom dan eens langs in de winkel. Het team van R. van de Beek Verf & Behang helpt je graag verder.