Antwoord op al je hypotheekvragen

Geplaatst op: 28-03-2017


VOORTHUIZEN – Heb je plannen om een huis te kopen? Dan beland je in een wereld van hypotheekoffertes, looptijden, garanties en rentepercentages. Waarschijnlijk is dat niet je hobby. Gelukkig kunnen de specialisten van Van den Hul & Luigjes uit Voorthuizen je de weg wijzen. Ze beantwoorden alvast vier veelgestelde vragen van kopers.

Gerben de Ruiter
Hypotheekadviseur particulieren

Hoe kan ik mijn kinderen helpen met hun hypotheek?
Je kunt je zoon of dochter eenmalig 100.000 euro toestoppen voor het kopen of verbouwen van een woning, zonder dat je daarover schenkbelasting hoeft te betalen. Voorwaarde is wel dat je kind niet ouder is dan 40 jaar, dat je de schenking vastlegt in een overeenkomst en dat de aankoop of verbouwing binnen 3 jaar plaatsvindt. Verder mag je in 2013 of 2014 nog niet gebruikgemaakt hebben van de vrijstelling. Ook een familiehypotheek is een optie. Daarbij leen je jouw kind geld. Dat kan het volledige hypotheekbedrag zijn, maar ook een aanvulling op de hypotheek van de bank of hypotheekverstrekker. Over de rente kun je onderling afspraken maken. Bijvoorbeeld dat je de betaalde rente terugstort als gift. Je hoeft daarover zelf geen belasting te betalen en voor je kinderen worden de woonlasten lager. Laat je altijd goed adviseren bij zulke constructies. Een familiehypotheek heeft namelijk financiële consequenties en kan ook invloed hebben op de onderlinge relaties in de familie. Het laatste wat je wilt is dat je kind meer leent dan verantwoord is of dat broers en zussen straks jaloers zijn.

Mark van de Kraats
Hypotheekadviseur particulieren

Kan het uit om te investeren in energiebesparing bij de aankoop van een woning?
Vaak wel. De rente is namelijk nog altijd laag. Daardoor bespaar je al snel meer op je energiekosten dan dat je aan extra rente betaalt. Je bent natuurlijk benieuwd naar de mogelijkheden. Afhankelijk van het energielabel (epc-waarde) mag er tot maximaal 25.000 euro worden geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen, bovenop de maximale hypotheek die je zou kunnen krijgen op basis van jouw inkomen. Er zijn bovendien diverse landelijke en lokale subsidieregelingen. Via www.energiesubsidiewijzer.nl ontdek je snel of je voor zo’n subsidie in aanmerking komt. Ook vind je er informatie over duurz
aamheidsleningen en het terugvragen van btw op zonnepanelen. Dat laatste levert je bij 10 zonnepanelen zo’n 800 euro op. Toch mooi meegenomen!

Oscar van Buijtenen
Erkend hypotheekadviseur, adviseur particulieren en gecertificeerd schuldhulpverlener

Kan ik dubbele woonlasten meefinancieren als ik een nieuwbouwwoning koop?
Ja, dat is bij een aantal banken en hypotheekverstrekkers mogelijk. Ook tegen de huidige lage rentepercentages. Wel zo prettig, want tijdens de bouw van je nieuwe woning heb je toch een dak boven je hoofd nodig. De dubbele lasten lopen bovendien steeds verder op, omdat je naarmate de bouw vordert steeds meer gaat betalen voor je nieuwe woning. Niet iedereen heeft een spaarpotje om dat op te vangen. Je kunt zowel de aflossing als de rente van je dubbele woonlasten meefinancieren. Houd er wel rekening mee dat de rente die je over dit extra stukje hypotheek betaalt, niet aftrekbaar is. Dat heeft natuurlijk impact op het bedrag dat je elke maand overhoudt om van te leven. Allemaal zaken waar we bij Van den Hul & Luigjes naar kijken als je een nieuwbouwwoning wilt kopen.

Edwin Donkervoort
Vennoot en hypothecair planner

Kan ik als startende zzp’er een hypotheek afsluiten met NHG?
Ja! Je kunt sinds 2017 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten als je minimaal een jaar aan de slag bent als zzp’er. Dat kan bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon, RegioBank, Woonfonds Achmea, NIBC Direct en Triodos Bank. Naar verwachting sluiten de komende tijd nog meer hypotheekverstrekkers aan bij het initiatief. Om als startende zzp’er een hypotheek te krijgen, moet jouw toetsinkomen vastgesteld worden. Dat gebeurt door een onafhankelijke specialist. Die kijkt onder meer naar de cijfers die beschikbaar zijn, maar ook naar onder meer de bedrijfstak waarin je werkzaam bent. Je huidige inkomen moet in ieder geval gelijk zijn aan het gemiddelde. Ik vertel je er graag meer over. Er zijn trouwens ook mogelijkheden om een hypotheek zonder NHG af te sluiten. Zeker als je net gestart bent met je bedrijf, is advies cruciaal. Want niet alles wat mogelijk is, is ook verstandig. Bovendien heb je als kersverse ondernemer waarschijnlijk tal van zaken die je aandacht vragen. Als je weet dat je hypotheek goed geregeld is en je woonlasten verantwoord zijn, geeft dat rust en onderneem je een stuk prettiger. Ik ga daarom graag met jou op zoek naar de hypotheek die echt bij je past.


Vrijblijvende QuickScan tijdens de Open Huizen Dag!

De hypotheekadviseurs van Van den Hul en Luigjes. Van links naar rechts: Gerben de Ruiter, Edwin Donkervoort, Mark van de Kraats en Oscar van Buijtenen.
Onafhankelijk advies nodig? Tijdens de Open Huizen Dag op 1 april is het kantoor geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Kom vrijblijvend langs voor het maken van een QuickScan. (Tip: vergeet niet om een recente loonstrook en werkgeversverklaring mee te nemen.)
Bij Van den Hul & Luigjes kun je terecht voor hypotheken, verzekeringen en bankzaken. Als het gaat om hypotheken en verzekeringen is het Voorthuizense kantoor onafhankelijk en biedt het keuze uit tal van aanbieders. Voor een betaal- of spaarrekening ligt dat anders. Van den Hul & Luigjes is namelijk een filiaal van Regiobank. Op Advieskeuze.nl krijgt Van den Hul & Luigjes een 9,7 als gemiddeld rapportcijfer.

Lees meer over Van den Hul & Luigjes