Kan ik zomaar een zwembad aanleggen?

Geplaatst op: 29-08-2022

Eén van de voordelen van wonen in het buitengebied? Je hebt doorgaans alle ruimte rond je (woon)boerderij of landelijke woning. Genoeg plek dus voor een zwembad. Maar mag je zo’n zwembad zomaar aanleggen?

Dat is iets waar kopers van een woning in het buitengebied vaak niet bij stilstaan. Toch is het wel belangrijk om dat goed uit te zoeken. In het buitengebied heeft grond namelijk niet automatisch een woonbestemming. Het kan zomaar zijn dat de plek waar jij een zwembad wilt graven, een agrarische bestemming heeft. Dan moet je eerst het bestemmingsplan laten wijzigen voor je er straks een duik mag nemen.Levert het bestemmingsplan geen problemen op? Dan is het goede nieuws dat je in de meeste gevallen geen vergunning meer hoeft aan te vragen voor het aanleggen van een zwembad. Alleen als je jouw zwembad wilt overkappen of wanneer je woning een monument is, moet je wel langs het gemeentehuis.

Let tot slot niet alleen op wat je boven de grond ziet. Een zwembad gaat behoorlijk diep de bodem in. Daar kan je stuiten op funderingen, rioleringen, leidingen of boomwortels. Duik dus goed in de tekeningen en doe samen met je zwembadbouwer onderzoek naar de plek waar je het zwembad wilt realiseren.

Mariëlle van Harskamp
Makelaar (KRMT)
www.mnm.nl/landelijk-wonen