WSN wil verduurzamen met corporatietax

Geplaatst op: 29-03-2019

NIJKERK – Laat ons woningen verduurzamen met het geld dat we nu afdragen aan de schatkist via de verhuurdersheffing. Die boodschap gaf Woningstichting Nijkerk (WSN) onlangs in Den Haag af.

Dat deed het tijdens een gezamenlijke actie van woningcorporaties en klimaatorganisatie Urgenda. De woningorganisaties presenteerden een actieplan om 100.000 huurwoningen te verduurzamen en huurders direct te helpen aan een lagere energierekening.

Daar is wel flink geld voor nodig en als het aan de woningcorporaties ligt komt dat uit een potje dat sinds 2013 gevuld moet worden. Het kabinet heft sinds 2013 een belasting – bekend als de verhuurdersheffing – aan de woningcorporaties. Die betalen jaarlijks gemiddeld ruim twee maanden huur aan de Haagse schatkist. Dit jaar gaat het om 1,7 miljard euro.

De heffing moest niet alleen de schatkist spekken, maar ook bijdragen aan het beter functioneren van de woningmarkt. Zo zou de verhuurdersheffing onder meer scheefwonen, waarbij mensen met een hoog inkomen in een goedkope huurwoning, tegen moeten gaan. In de praktijk blijkt dat niet te werken. Woningcorporaties strijden daarom al langer tegen de heffing en zagen nu hun kans met een pleidooi dat bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelen. Peter Toonen, directeur-bestuurder van WSN en Adriaan Goudswaard van de HuurdersOrganisatie Nijkerk onderstreepten namens Nijkerk dat pleidooi.

Overigens is de Nijkerkse bijdrage aan de verhuurdersheffing relatief bescheiden. Woningstichting Nijkerk betaalt jaarlijks zo’n 3 miljoen euro aan verhuurdersheffing. Met dat bedrag kan WSN naar eigen zeggen 100 huurwoningen per jaar verduurzamen.Woningcorporaties strijden al langer tegen de heffing, omdat deze in de praktijk niet blijkt te werken.

OOK INTERESSANT