WSN wil oudere huurder verleiden tot verhuizen

Geplaatst op: 09-05-2017

Mei 2017

NIJKERK – Woningstichting Nijkerk wil oudere huurders gaan verleiden om een eengezinswoning in te ruilen voor een kleiner huis. De woningstichting lanceert daarvoor de tweerjarige proef ‘Toekomst Ready Wonen’.

Huurders die ouder zijn dan 60 jaar kunnen tegen gunstige voorwaarden verhuizen naar een gelijkvloerse woning die minder onderhoud vergt. Zo behouden ze hun huidige huurprijs en kunnen ze met voorrang reageren op geselecteerde woningen. Voorwaarde is dat ouderen niet meer verdienen dan 36.165 euro. Ook moeten ze minimaal een woning met drie slaapkamers achterlaten en mogen ze geen betalingsachterstand hebben of een overlastdossier hebben.

Inmiddels hebben 550 oudere Nijkerkse huurders een ‘verhuisaanbod’ gekregen. Volgens WSN zijn de reacties positief. Ouderen die tegen gunstige voorwaarden willen verhuizen, moeten zich voor 1 juli inschrijven. De proef loopt tot medio 2019.

Doorstroming
De proef moet de doorstroming op de sociale huurwoningmarkt verbeteren en ervoor zorgen dat er meer sociale huurwoningen beschikbaar komen voor jongeren. Deze uitdaging houdt niet alleen WSN bezig. Overal in Nederland denken gemeenten en woningcorporaties na over doorstroming op de woningmarkt. De komende jaren vergrijst Nederland namelijk in rap tempo. Bovendien stimuleert de overheid dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen.

Op dit moment wordt eenderde van de corporatiewoningen in Nederland bewoond door 65-plussers. De verwachting is dat dit percentage in de komende jaren toeneemt. Ouderen zijn namelijk relatief honkvast. Jaarlijks kiest maar zo’n 4 procent van de 65+’ers voor een nieuwe woning, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). En hoe ouder mensen worden, hoe kleiner de kans dat ze nog een keer verhuizen. Dat komt volgens onderzoekers voornamelijk omdat ze tevreden met en gehecht zijn aan hun woning, zelfs als die woning te groot voor hen is. Of ze zelf eigenlijk de tuin niet meer kunnen onderhouden. Wat ook meespeelt is dat oudere huurders doorgaans een relatief lage huur betalen. Als ze verhuizen moeten ze voor hun nieuwe woning een actuele huurprijs betalen, waardoor hun maandlasten stijgen.

Het bijbouwen van goedkope (senioren)woningen zou het probleem kunnen oplossen, maar wordt op lange termijn gezien als onverstandig. Uiteindelijk zal daardoor volgens PBL namelijk leegstand ontstaan, wanneer de babyboomgeneratie is overleden of toch moet verhuizen naar een zorginstelling. Bijschrift

OOK INTERESSANT