Woonlasten relatief laag in Nijkerk

Geplaatst op: 29-03-2019

NIJKERK – Inwoners van Nijkerk betalen relatief weinig aan ontroerend zaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing. Met een gemiddeld totaalbedrag van 591,60 euro liggen de gemeentelijke woonlasten ver onder het landelijk gemiddelde.

Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). In omliggende gemeenten betalen inwoners veel meer. Zo tikken Barnevelders gemiddeld 775 euro af, Puttenaren 620 euro en Bunschoten 612 euro. De woonlasten in Nijkerk stegen vorig jaar met zo’n 1,8 procent. Ook dat is bescheiden in landelijk perspectief.

De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste woonlasten van Nederland. Hier betalen woningbezitters gemiddeld 1.330 euro en dat is ruim 200 euro meer dan vorig jaar. Wonen in Bloemendaal is bijna twee keer zo duur als wonen in de gemiddelde Nederlandse gemeente, waar de woonlasten 774 euro bedragen.

Om iedere gemeente zijn eigen belastingtarief bepaalt, zijn de lokale verschillen in woonlasten groot. De stijging van de gemeentelijke woonlasten is voor veel mensen een nieuwe tegenvaller, naast de al bekende hogere energielasten meldt VEH. Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing met gemiddeld 5,5 % fors omhoog. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10 %.

OOK INTERESSANT