Woningmarkt stabiliseert

Geplaatst op: 07-11-2017

November 2017 –

NIJKERK – Dat er steeds minder huizen te koop staan in de gemeente Nijkerk, is nu voor het eerst terug te zien in de verkoopcijfers. Het aantal transacties stabiliseerde zich in het derde kwartaal van 2017.

In juli, augustus en september verwisselden 222 woningen van eigenaar in de NVM-regio Nijkerk, bijna net zoveel als in de zelfde periode in 2016 toen 224 woningen verkocht werden. De laatste keer dat makelaars in Nijkerk minder huizen verkochten dan een jaar geleden, was eind 2015. Vooral de verkoop van hoekwoningen (-31,2%) en vrijstaande huizen (-30,1%) liep sterk terug. Tussenwoningen (+7,5%) en appartementen (+3,6%) werden juist iets vaker verkocht.

Goedkope huizen schaars
Momenteel staan er nog zo’n 170 bestaande woningen te koop in de gemeente Nijkerk. Vooral goedkope woningen voor starters en mensen die willen doorstromen uit een huurhuis zijn schaars. In de prijsklasse tot 250.000 euro gaat het om een kleine vijftig huizen. Doordat Nijkerk volop nieuwbouwt, is de nood nog niet zo hoog als in de grote steden. Maar dat er steeds minder te kiezen valt, blijkt ook uit de stijgende huizenprijzen. Nijkerkse kopers telden gemiddeld 324.000 euro neer voor een woning. Dat lag vorig jaar in dezelfde periode nog op 279.000 euro. Bovendien kan het verkocht-bord steeds sneller in de tuin. Gemiddeld duurt het nu nog maar iets meer dan 7 weken voor een huis verkocht is. Ter vergelijking: vijf jaar gelden duurde het gemiddeld een half jaar voordat verkopers en kopers elkaar gevonden hadden. Het aantal transacties van appartementen nam iets toe in het derde kwartaal van 2017.

OOK INTERESSANT