Wonen in winkelstraat mogelijk

Geplaatst op: 02-11-2018

November 2018

NIJKERK – Het wordt mogelijk om leegstaande winkels in een aantal Nijkerse winkelstraten om te bouwen tot woningen. Het gaat om straten rondom het kernwinkelgebied, zoals de Langestraat, Holkerstraat, Kleterstraat en Kerkstraat.

In deze straten staan de nodige etalages leeg. Tegelijkertijd is er veel vraag naar woonruimte in Nijkerk. Reden voor de gemeente om in het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad verruimde woonmogelijkheden op te nemen.

Dat zorgde voor de nodige discussie. Volgens de Nijkerkse Ondernemers Vereniging (NOV) zou dit tot ‘zeer onwenselijke’ situaties kunnen leiden. De ondernemersvereniging vreest dat de herkenbaarheid van het centrum erdoor verdwijnt en dat winkelend publiek straks minder graag komt shoppen in Nijkerk. Het Platform Binnenstad is juist voorstander van de hybride woon-winkelstraat en noemt het een ‘weloverwogen keuze’ die in ‘nauw overleg en samenwerking’ tot stand is gekomen.

Maar tot een verhit debat in de gemeenteraad leidde dat niet. De teneur van de discussie? Liever een bewoond huis in de winkelstraat dan een lege etalage, want juist leegstand schrikt winkelend publiek af. Alleen de Lokale Partij sputterde tegen, waarbij de zorgen met name uit gingen naar de Langestraat die helemaal doorloopt tot in het winkelhart.

Het ombouwen van winkels tot woningen gebeurt nog maar mondjesmaat in Nederland, terwijl daar volgens onderzoek van UPS wel degelijk behoefte aan is. 1 op de 8 Nederlanders geeft aan interesse te hebben in een woning in de winkelstraat. Het gaat vooral om jongeren en jongvolwassenen tot 35 jaar. Zij zijn vooral gecharmeerd van de levendigheid van een centrumlocatie, de nabijheid van winkels en het unieke karakter van een omgebouwde winkel als woning. De Holkerstraat in Nijkerk is één van de straten waar wonen en winkelen door elkaar heen lopen.

OOK INTERESSANT