Verbouwen in Nijkerk nauwelijks duurder

Geplaatst op: 23-06-2017

Juni 2017

NIJKERK – Ga je bouwen of verbouwen? Dan ben je dit jaar tot enkele tientjes meer kwijt voor je bouwvergunning. Een bescheiden prijsverhoging, maar de tarieven liggen dan ook al boven het landelijk gemiddelde.

Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Voor een kleine verbouwing betaal je in de gemeente Nijkerk 401 euro. Dat is bijna 32 euro meer dan wat woningbezitters gemiddeld in Nederland kwijt zijn voor zo’n vergunning. Voor een nieuwbouwwoning ben je 4203 euro kwijt aan leges. Dat is 491 euro boven het landelijk gemiddelde.

VEH zet jaarlijks de kosten van de bouwleges in Nederland op een rij. De onderzoekers kijken daarbij naar de omgevingsvergunning voor een verbouwing die 10.000 euro kost. Te denken valt aan het plaatsen van een dakkapel. Ook onderzoeken ze wat gemeenten in rekening brengen aan wie een nieuwbouwhuis van 130.000 euro. In Nijkerk stegen de vergunningskosten dit jaar met 1 procent volgens VEH.

Gemeenten mogen zelf de prijs van deze vergunningen betalen, als ze maar niet meer vragen dan de kostprijs. Bovendien moeten ze sinds dit jaar verplicht onderbouwen welk werk ze gedaan hebben om de vergunningsaanvraag te beoordelen. Desondanks zijn er nog altijd grote verschillen tussen gemeenten.

Zo betaal je in Veenendaal 918 euro aan leges voor een kleine verbouwing, terwijl je in Leiden maar 39 euro kwijt bent. En de gemeente Haren rekent 6.756 euro aan leges voor een nieuwbouwwoning, terwijl de gemeente Hoorn 1.460 euro factureert. Vereniging Eigen Huis wil nu dat de minister gemeenten verplicht om op dezelfde manier de kosten te berekenen.

OOK INTERESSANT