Sneller internet voor woning in buitengebied

Geplaatst op: 20-02-2017

Februari 2017

NIJKERK – Wie buitenaf woont, moet het vaak doen met traag internet. Een proef van KPN in de gemeente Nijkerk moet daar verandering in brengen.

De telecomprovider gaat in het buurtschap Appel-Driedorp Huinen een nieuwe technologie testen. Hiervoor combineert KPN de bandbreedte van het vaste netwerk met die van het mobiele 4G-netwerk.

De breedbandverbinding gebruikt in de basis het vaste netwerk. Met slimme technieken wordt de capaciteit van het mobiele netwerk bijgeschakeld wanneer de maximale capaciteit van de vaste lijn is bereikt. Hiervoor wordt de Experiabox-router van KPN uitgebreid met een extra unit die het mobiele 4G-signaal omzet als extra boost voor de gegevensoverdracht.

In de komende maanden zullen zo’n tweehonderd KPN-klanten in het buitengebied van Nijkerk de innovatieve techniek gaan testen. Volgens KPN gaat hun internetsnelheid fors omhoog waardoor ze comfortabel gebruik kunnen maken van ‘zwaardere’ internetdiensten zoals interactieve tv én nieuwe vormen van tv-kijken.
De test start in april 2017 en zal enkele maanden duren. Vervolgens gaat KPN de test evalueren zodat deze in de toekomst op grotere schaal in Nederland kan worden aangeboden. Het initiatief van KPN is een alternatief voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Vorig jaar sloot de gemeente Nijkerk hiervoor een convenant met het bedrijf CIF. “De gemeente Nijkerk hecht aan een vitaal buitengebied. Snel internet is van groot belang voor particulieren en bedrijven in het buitengebied. Uiteraard voor de bedrijfsvoering in de agrarische sector maar ook voor onderwijs- en beveiligingstoepassingen, voor de communicatie met zorg- en hulpverlening en natuurlijk ook voor het gewone huishoudelijke gebruik”, gaf wethouder Wim van Veelen daarbij aan.

CIF wil woningen in het buitengebied van Nijkerk, Barneveld, Ede, Scherpenzeel en Wageningen aansluiten. Voorwaarde is dat minimaal de helft van de bewoners en bedrijven in het buitengebied daaraan willen meebetalen. In de gemeente Nijkerk gaat het om ongeveer 1.245 aansluitingen. Het glasvezelbedrijf zou dit jaar starten met de vraagbundeling. Het netwerk zou dan eind 2018, begin 2019 klaar kunnen zijn.

Die planning lijkt echter op losse schroeven te staan. Onlangs gaf CIF namelijk aan dat het eerst soortgelijke glasvezelprojecten elders in Nederland wil evalueren. Daarin is betaalbaarheid een belangrijk aandachtspunt, onder meer voor zeer afgelegen adressen die relatief duur zijn om aan te sluiten. De test start in april 2017 en zal enkele maanden duren.

OOK INTERESSANT