Verder rijden naar werk

Geplaatst op: 31-03-2018

NIJKERK – Eén op de drie inwoners van de gemeente Nijkerk werkt in zijn of haar woonplaats. Gemiddeld rijden Nijkerkers iets meer dan 21 kilometer om naar kantoor, fabriek of winkel te komen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om cijfers over 2016. Ten opzichte van een jaar eerder moeten Nijkerkers gemiddeld iets verder reizen om op hun werk te komen. De gemiddelde afstand voor woonwerkverkeer nam toe van 20,7 naar 21,3 kilometer.
Regionaal

Wat opvalt in de regio is dat inwoners van Bunschoten-Spakenburg relatief vaak in eigen dorp werken en dus ook weinig kilometers (13,9 km) maken om er te komen. Ook Barnevelders (19 km) hoeven minder ver te rijden. Puttenaren (21,6 km) en Amersfoorters (22,9 km) zijn net als inwoners van Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen wat langer onderweg.

Vooral in gebieden aan de rand van Nederland, zoals de Waddeneilanden, werkt een relatief groot deel van de werknemers in de eigen woonplaats. Dat geldt ook voor de grote steden. Nu daar de huizenprijzen stijgen, wijken echter steeds meer inwoners uit naar randgemeenten. Daardoor moeten ze verder rijden naar hun werk.