Randstedeling koopt vaker Nijkerks huis

Geplaatst op: 17-08-2018

Augustus 2018

NIJKERK – Amsterdammers, Rotterdammers, Hagenezen en Amersfoorters; ze wijken steeds vaker uit naar Nijkerk en omgeving omdat ze in de Randstad geen huis meer kunnen kopen. Hierdoor groeit het risico dat eigen inwoners achter het net vissen op de woningmarkt.

Daarvoor waarschuwt de Stichting Vastgoedmonitor regio FoodValley in haar jaarlijkse rapport over de regionale woningmarkt. “Het is voor starters steeds lastiger een huis te kopen. De groep die net niet in aanmerking komt voor een socialehuurwoning dreigt tussen wal en schip te belanden. Deze groep is in toenemende mate aangewezen op de beperkte voorraad vrijesectorhuurwoningen”, waarschuwt de stichting.

Als antwoord zouden gemeenten als Nijkerk, Barneveld, Ede en Wageningen volgens de stichting moeten zorgen voor een gevarieerd nieuwbouwaanbod. Er is daarbij vooral behoefte aan vrijesectorhuurwoningen en goedkopere en middeldure koopwoningen. Als de Food Valley-gemeenten in dit tempo doorbouwen en de vraag naar huizen op dit niveau blijft, kan ook dat een uitdaging worden volgens de stichting. Mogelijk ontstaat er dan een tekort aan plannen en locaties voor nieuwbouw. Tot en met 2027 zijn er in de regio FoodValley 14.850 nieuwe woningen nodig, waarvan 1640 in de gemeente Barneveld.

Vooral uit Amersfoort (699), Utrecht (492) en Amsterdam (354) komen veel huizenkopers deze kant op. Ook uit gemeenten als Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn komen relatief veel inwoners deze kant op. De toegenomen druk op de woningmarkt zorgt ervoor dat huizenprijzen blijven stijgen. De Stichting Vastgoedmonitor regio FoodValley verwacht dat die stijging in 2018 verder doorzet.

OOK INTERESSANT