Provincie wil lage inkomens helpen bij verduurzamen

Geplaatst op: 22-05-2018

Mei 2018 – 

NIJKERK – De provincie Gelderland wil huizenbezitters met een laag inkomen ondersteunen om hun woning te verduurzamen.

Dat meldt de provincie. Van de Gelderse huishoudens verdient volgens de provincie 18% niet genoeg om een lening af te sluiten voor bijvoorbeeld het isoleren van de wonign of het plaatsen van een warmtepomp te plaatsen. Het gaat om 52.000 woningen, 10% van de Gelderse koopwoningen. Daarom zoeken het provinciebestuur naar mogelijkheden zodat deze groep ook kan verduurzamen.

“Het gaat om het principe. Voor woningeigenaren die niet kunnen lenen, stijgt de energierekening”, zegt Jan Jacob van Dijk, Gelders gedeputeerde voor Energietransitie en Klimaat. “Zo hebben zij in de toekomst nog minder ruimte om hun huis te verduurzamen. Ik vind dat we óók voor deze groep een oplossing moeten vinden. Zij zitten vaak in de minst geïsoleerde woningen.”

Het is nog niet bekend hoe de stimuleringsmaatregel voor woningbezitters met een laag inkomen eruit komt te zien. De provincie wil deze presenteren in haar begroting voor 2019, wat zou inhouden dat inwoners van Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen er waarschijnlijk op zijn vroegst volgend jaar gebruik van kunnen maken. De betaalbaarheid van de energietransitie is momenteel onderwerp van stevige discussie. Afhankelijk van de maatregelen kost het verduurzamen van een woning tussen de 5.000 en 50.000 euro. Zo’n investering zorgt ervoor dat de energierekening daalt en bewoners dus elke maand meer geld overhouden. Een bank of hypotheekverstrekker mag toekomstige besparingen door zo’n investering van de AFM echter niet meewegen bij de aanvraag van de lening. De provincie Gelderland wil dat daar verandering in komt. De provincie wijst verder op mogelijkheden zoals de energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaar Fonds (NEF) en gemeentelijke duurzaamheidsleningen.Rijwoningen in Nijkerk.

OOK INTERESSANT