Pilot WSN met energiezuinige huurhuizen

Geplaatst op: 29-03-2017

Maart 2017

NIJKERK – Heijmans Huizen gaat in Doornsteeg zeer energiezuinige huurwoningen bouwen voor de Woningstichting Nijkerk (WSN). Het gaat om twaalf kleine gezinswoningen en twaalf levensloopbestendige woningen met een badkamer en de optie voor een slaapkamer op de begane grond. Vier gezinswoningen zijn straks zó energiezuinig dat ze genoeg (of meer) energie opwekken voor een gezin, waardoor de meter aan het eind van het jaar bijna op nul staat.

De woningen komen in de deelwijk De Wijngaarde. Alle huurwoningen worden voorzien van hoogwaardige isolatie, zonnepanelen en een intelligent ventilatiesysteem waardoor de energierekening laag zal zijn. De vier kleine gezinswoningen van de pilot krijgen daarbovenop extra zonnepanelen en een douche en ventilatiesysteem dat werkt met warmteterugwinning.

Huurders betalen voor de duurzame huizen een energieprestatievergoeding. Die is volgens WSN lager is dan de gebruikelijke energierekening. “Met de verwachtte stijging van de energieprijzen in de komende jaren, is het betalen van een vergoeding voor huurders uiteindelijk de voordeligste oplossing. Zij wonen straks in een comfortabel en duurzaam huis, waarvan de kosten niet of nauwelijks stijgen”, aldus WSN.

De woningstichting wil met de pilot leren hoe het huurwoningen zo duurzaam mogelijk kan maken. Daarom krijgen de woningen in de pilot allerlei meters. WSN zoekt huurders die bereid zijn om hun energiedata te delen. Zij kunnen vanaf juni reageren op de woningen via www.woningneteemvallei.nl. De bouw van de woningen start in juli, de oplevering staat gepland voor het tweede kwartaal van 2018.

OOK INTERESSANT