Ook duurder huis weer in trek

Geplaatst op: 20-02-2017

Februari 2017

14 procent meer huizen verkocht in 2016, aanbod blijft stabiel

NIJKERK – De Nijkerkse woningmarkt bereikte vorig jaar een nieuw hoogtepunt. In 2016 werden 877 woningen verkocht. Dat zijn er ruim 14 procent meer dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsorganisatie NVM voor de woningmarktregio Nijkerk, waartoe ook Barneveld behoort. De toename is mede te danken aan een klein eindsprintje in oktober, november en december. Toen verwisselden 233 woningen van eigenaar. Dat zijn er flink meer dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.
Opvallend is de sterk toegenomen populariteit van vrijstaande woningen. Daar werden er zestig van verkocht in de laatste maanden van het afgelopen jaar, een stijging van meer dan dertig procent ten opzichte van een kwartaal eerder én vorig jaar.

Mede daardoor steeg de verkoopprijs van een gemiddelde woning met 5,4 procent naar 300.000 euro. Dat is nog maar iets lager dan voor de crisis die de huizenmarkt in het slop drukte. In de afgelopen jaren zette herstel zich al wel in, maar vormden vooral tussenwoningen de motor van de markt.

Krapte
Het herstel op de woningmarkt leidt voorlopig nog niet tot krapte op de woningmarkt. Het aantal Nijkerkse woningen dat wordt aangeboden via huizensite Funda.nl, is de laatste maanden stabiel gebleven. Kopers kunnen kiezen uit iets meer dan 350 woningen, waarvan het merendeel wel een prijskaartje heeft van boven de 250.000 euro.

Ook de landelijke huizenmarkt deed het uitstekend in 2016. Het aantal verkochte woningen nam opnieuw toe, de gemiddelde verkoopprijzen stegen en huizen staan veel korter te koop dan voorheen. Daar spinnen vooral verkopers garen bij: zij krijgen een steeds betere onderhandelingspositie. Vooral in de steden begint de markt overhit te raken. Op het platteland en in krimpregio’s hebben kopers nog altijd de beste papieren.

NVM-voorzitter Ger Jaarsma denkt dat in 2017 de ‘grote groei’ in het aantal transacties er wel uit is. De makelaarsorganisatie verwacht verder dat de woningprijzen blijven stijgen, waardoor met name starters het lastig krijgen op de woningmarkt.
Opvallend is de toegenomen populariteit van vrijstaande woningen op de Nijkerkse woningmarkt.

OOK INTERESSANT