Offensief voor duurzaamheid

Geplaatst op: 15-11-2016

November 2016

NIJKERK – De gemeente Nijkerk werkt aan een aanpak om inwoners van de gemeente te laten profiteren van duurzame energie-oplossingen zonder dat ze daar zelf in hoeven te investeren.

Dat zegt Nico Janssen, de specialist die door de gemeente gevraagd is om dit idee concreet uit te werken. Om te polsen of zo’n aanpak haalbaar en wenselijk is, wordt alle woningeigenaren gevraagd een enquête in te vullen.

www.wijnijkerk.nl
De enquête (te bereiken via www.wijnijkerk.nl) is breed opgezet en vraagt onder meer waar woningeigenaren tegenaan lopen bij het energiezuinig maken van hun woning. Ook wordt gevraagd naar de plannen die ze zelf hebben om hun woning comfortabeler en energiezuiniger te maken en welke ondersteuning van de gemeente daarbij zou helpen.
Gedacht wordt aan een constructie waarbij woningeigenaren duurzame energie-oplossingen kunnen gaan gebruiken zonder dat ze zelf hoeven te investeren. Janssen: ,,Als je een woning vergaand verduurzaamd, kan dat een energiebesparing opleveren van wel 100 euro per maand. In vijftien jaar tijd zou je dan 18.000 euro besparen. Het probleem is dat zo’n besparing altijd achteraf is. We zijn bezig met partijen die de investering voor de woningeigenaar willen doen en zich laten terugbetalen uit de gerealiseerde energiebesparing. De woning wordt meer waard en de eigenaar heeft veel meer comfort. Ook onderhoudsachterstanden kunnen zo worden verholpen.”
Een ander plan is om een Energiecafé te organiseren in Nijkerk om daarmee burgerinitiatieven op het gebied van duurzaamheid tot een succes te maken. ,,In het land zijn er zeer succesvolle burgerinitiatieven. In Nijkerk hebben we al het initiatief ‘Zon op Nijkerk’ dat zich heel specifiek op zonnepanelen richt. Wij geloven dat er in Nijkerk nog veel meer mogelijk is op het gebied van algehele verduurzaming.’’

Brainstormen
Hoe de zaken precies gaan worden vormgegeven is nog onbekend, geeft Janssen aan. ,,Met deze enquête willen we zoveel mogelijk ideeën verzamelen en met elkaar brainstormen wat voor initiatieven haalbaar en gewenst zijn.’’

OOK INTERESSANT